Τοπικά

Παπανάτσιου: Να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στην υποβολή φορολογικής δήλωσης

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει στην ερώτησή της ότι ενώ βρισκόμαστε είκοσι ημέρες πριν από την λήξη της διορίας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, ένα σημαντικό μέρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αδυνατεί να υποβάλει φορολογική δήλωση καθώς δεν είναι προσυμπληρωμένος ο κωδικός 037/038.

Η Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή της ότι οι αγρότες προκειμένου να παραλάβουν τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, καταφεύγουν στη πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, στην οποία, σύμφωνα με την από 3/6/2020 ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ανέμενε κανείς μετά την είσοδο σε αυτή με τους κωδικούς taxis, πατώντας ένα και μόνο κουμπί να λάβουν την εν λόγω Βεβαίωση. Δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες όσων εισέρχονται στη πλατφόρμα καθώς το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τα στοιχεία του 2018 και οι αγρότες αναγκάζονται να επανεισάγουν πάρα πολλά δεδομένα όπως τα στοιχεία Φορολογικής Δήλωσης 2018 και τη Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του 2018! Η πλειονότητα των αγροτών καταφεύγουν σε γεωργικούς συμβούλους για την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων καθώς αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους με συνέπεια την σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την υπερφόρτωση ολόκληρης της διαδικασίας (αγρότης, γεωπόνος σύμβουλος, λογιστής κλπ).

Τέλος, η Βουλευτής, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ενημερωθεί άμεσα η ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων 2018 και να ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος κωδικός;
2) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να λειτουργήσει η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ και όπως έχει ανακοινώσει από 3/6/2020, «με ένα κλικ» να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το