Τοπικά

Παπανάτσιου: Να ληφθούν μέτρα συγκράτησης των τιμών και να αποφευχθεί η μετακύλιση των αυξήσεων 

Το φλέγον θέμα των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια και την άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους ώστε να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή, φέρνουν με Επίκαιρη Επερώτηση τους στη Βουλή οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών ανάμεσά τους και η Βουλευτής Μαγνησίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 άγγιξε το 8,2%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη για το 2020. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε.
Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτές αφορούν πρώτες ύλες (σιτηρά, μέταλλο, αλουμίνιο κ.α), την τιμή του πετρελαίου και κατ’ επέκταση τις μεταφορές, αλλά και το ύψος των ναύλων. Οι αυξήσεις αυτές έχουν επηρεάσει τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στον πρωτογενή τομέα και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους κάνουν αναλυτική αναφορά στις αυξήσεις των τιμών και επισημαίνουν ότι η αύξηση του κόστους διαβίωσης οδηγεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στο περιθώριο και την εξαθλίωση, τη στιγμή που πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας δηλώνουν «οικονομικά ευάλωτοι».
Όσον αφορά τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά την πρώτη ημέρα του Ιουλίου και τονίζουν ότι η αγορά ενέργειας δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα εις βάρος των καταναλωτών οι οποίοι σε ποσοστό 63,6% δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό τους.

Ειδικά για τον Πρωτογενή Τομέα οι Βουλευτές αναφέρουν ότι απαιτούνται ενέργειες προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως, καθώς αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης, τόσο για την οικονομία, το ΑΕΠ και τις εξαγωγές, όσο για την απασχόληση και την επιβίωση στις αγροτικές περιοχές και την προστασία του περιβάλλοντος

Παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την πολύχρονη κρίση που προηγήθηκε και την κοινωνική ανισότητα, απαιτούν την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης με μακρόπνοο σχεδιασμό και στρατηγική προκειμένου να μην περιθωριοποιηθεί -με αμετάκλητο πλέον τρόπο- μια μεγάλη και δυναμική μερίδα της κοινωνίας μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το