Τοπικά

Παπανάτσιου για τον προϋπολογισμό του 2020: Αποστρέφει το βλέμμα από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία

‘’Δεν υπάρχει ανάπτυξη, εάν δεν είναι κοινωνικά δίκαιη, με προστασία των εργαζομένων, προστασία του περιβάλλοντος, και αύξηση των πόρων για υγεία και παιδεία’’, τόνισε η βουλευτής Μαγνησίας και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου ως Γενική Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη συζήτηση για το Κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Παπανάτσιου ξεκίνησε λέγοντας πως τις μέρες της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή έγινε μία προσπάθεια από την Κυβέρνηση να τονωθεί το κοινωνικό προφίλ της και παράλληλα να δείξει τη συνέπεια της, με βάση τις εξαγγελίες της. Η Βουλευτής σημείωσε όμως, πως το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει από τον Αύγουστο του 2018, και με βάση αυτό το περιβάλλον θα κριθούν και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Η Γενική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας, πως αυτό που φάνηκε εν τέλει, είναι τα δύο διαφορετικά σχέδια, αυτό της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο σχέδια που συγκρούονται στο πεδίο της Εργασίας, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλειας και της Κοινωνικής Προόδου, στις βασικές έννοιες του Κοινωνικού Κράτους. Σημείωσε δε, ότι η ΝΔ μειώνει τη δαπάνη για την πρόνοια, για τα φάρμακα, για τα συγγράμματα, δεν προχωράνε σε προσλήψεις σ’ αυτούς τους τομείς και ταυτόχρονα εμμέσως μειώνουν τους μισθούς.

Η Βουλευτής συνέχισε λέγοντας, όπως παραδέχεται και το κείμενο του Προϋπολογισμού, υπάρχει χρησιμότητα για το cash buffer! Αλλά η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό για να μειώσει τα πλεονάσματα και να βρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο περίπου 1,8 δις. Η κ.Παπανάτσιου υπενθύμισε στον αρμόδιο Υφυπουργό κάποιες διατάξεις που ‘’αμέλησε’’ να αναφέρει σχετικά με την αποφορολόγηση του κεφαλαίου όπως, η μείωση της φορολόγησης εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία, την μείωση της φορολόγησης εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την μείωση της φορολόγησης αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, και των ναυτιλιακών εταιριών! Απευθυνόμενη στον κο Υφυπουργό, ρώτησε γιατί τη μη αναφορά σε αυτές τις διατάξεις, για να συνεχίσει, πως μάλλον δεν τονώνουν το κοινωνικό προφίλ της ΝΔ!

Απαντώντας στον αρμόδιο Υφυπουργό για την Δημοσιονομική Πολιτική σχετικά με την τοποθέτηση του για την μείωση των αναμενόμενων εσόδων από τα Νομικά Πρόσωπα, και την αντίστοιχη αύξηση στα Φυσικά Πρόσωπα, είπε, ‘’Χαιρόμαστε που παραδέχεστε ότι ονειρεύεστε μία ανάπτυξη με την αποφορολόγηση του Κεφαλαίου και την αναπλήρωση αυτού του βάρους από τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους συνταξιούχους’’.

Η βουλευτής ζήτησε διευκρίνηση σχετικά με την συνέχιση της καταβολής του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την επόμενη χρονιά, επειδή δεν προβλέπεται κονδύλι στον προϋπολογισμό. Σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η κ. Παπανάτσιου ζήτησε να μάθει το ακριβές ποσό που προβλέπεται, καθώς η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού δεν ήταν σαφής! Ενώ αναφερόμενη στον Εισηγητή της ΝΔ, σημείωσε πως η άποψη της παράταξης του για την χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας, αναφέρεται ακριβώς με τις ίδιες λέξεις στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, του οποίου και η Κυβέρνηση έκανε το χατίρι, να μην μιλήσει για αύξηση των μισθών.

Η κ. Παπανάτσιου κλείνοντας υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε κοινωνικός, ούτε αναπτυξιακός, ενώ αποστρέφει το βλέμμα από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το