Τοπικά

Παπανάτσιου: Είναι πολυτέλεια να μιλάμε ακόμη για την ανάγκη στήριξής του τουρισμού – Έπρεπε να είχε γίνει χθες

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, εκπροσωπώντας τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στη 47η συνέλευση που πραγματοποίησε ο ΕΟΑΕΝ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, στο νησί της Σκιάθου.

Η κ. Παπανάτσιου, στη τοποθέτησή της, τόνισε ότι η συνέλευση αυτή, έρχεται να διεξαχθεί σε μια περίοδο, χωρίς προηγούμενο, όπου η χώρα,ήδη από τα τέλη του 2018, είχε αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά, αφήνοντας πίσω της τα μνημόνια και σημειώνοντας σταθερά αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για 12 συνεχή τρίμηνα, εικόνα η οποία όμως αντιστράφηκε ήδη από το 4ο τρίμηνο Δεκέμβριο του 2019, πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε αυτό το σκηνικό, ανέφερε η Βουλευτής, προστέθηκε η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η παγκόσμια κοινότητα, αυτή της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των κρατών, υιοθέτησαν μία στάση ισχυρού κρατικού παρεμβατισμού, διανέμοντας τεράστια πακέτα στήριξης σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ως μια προσπάθεια αναχαίτισης της καταστροφής. Ωστόσο, σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία η Ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε τα ελάχιστα δυνατά δημοσιονομικά μέτρα, υιοθετώντας μία πολιτική του ¨βλέποντας και κάνοντας¨ και αποφεύγοντας την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας.

Η κ. Παπανάτσιου, εστίασε στο γεγονός ότι η ανάπτυξη των νησιών είναι εξαρτημένη από το τουρισμό, σημειώνοντας ότι ακόμηκαι εκεί όπου υπάρχει πρωτογενής τομέας, η διάθεση των προϊόντων, αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευμάτων, εξαρτάται από τον τουρισμό.« Μπορεί ο τουρισμός να επανέλθει, τα επόμενα χρόνια, στα νησιά μας, όμως με τις πολιτικές που ασκεί αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, ποιες επιχειρήσεις θεωρούμε ότι θα έχουν μείνει στα νησιά για να υποδεχτούν τους τουρίστες;», ανέφερε.Ανάπτυξη στα νησιά σημαίνει γενναία και άμεση ενίσχυση του τουρισμού.

Τέλος, η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τουρισμό, όπως διατυπώθηκαν με το πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι, το οποίο συνεχώς επικαιροποιείται με βάση τις αναδυόμενες από την κοινωνία ανάγκες και περιλαμβάνουν εμπροσθοβαρή μέτρα που καλύπτουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, ένα πακέτο 3 δισ. ευρώ ως μη επιστρεπτέα ενίσχυση και επιδοματική στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, την ανάγκη ελαφρύνσεων του ΦΠΑ, της προκαταβολής φόρου, αλλά και τη θέσπιση πακέτου στήριξης, μέσω του κοινωνικού τουρισμού, ώστε να αμβλυνθεί κατά το δυνατό η απώλεια που εντοπίζεται λόγω απουσίας τουριστών.

« Αν θέλουμε η ύφεση για το 2020 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και η ανάκαμψη για το 2021όσο το δυνατόν καλύτερη, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότιείναι πολυτέλεια να μιλάμε ακόμη για την αναγκαιότητα στήριξής του τουρισμού, καθώς αυτή έπρεπε να είχε γίνει ήδη χθες».

Η Κυβέρνηση, τόνισε κλείνοντας η Βουλευτής, πρέπει να αφουγκραστεί τις αγωνίες των επαγγελματιών του τουρισμού, να απόσχει λίγο από τα επικοινωνιακά σόου και να αντιληφθεί ότι μόνο μέσω της γενναίας ενίσχυσης του κλάδου, μπορεί να αποφευχθεί σε ένα βαθμό η ζοφερή κατάσταση που προμηνύεται τον ερχόμενο χειμώνα για τα νησιά και τους νησιώτες μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το