Τοπικά

Kατερίνα Παπανάτσιου στη “Θ”: Δικαιότερη κατανομή βαρών στους πολίτες

Πάταξη της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, δικαιότερη και αντιπροσωπευτικότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες, προσπάθεια για αύξηση του ελάχιστου ποσού πέρα από το οποίο θα επιβάλλεται κατάσχεση, αλλά και εφαρμογή ενός δικαιότερου και αντικειμενικότερου συστήματος επιβολής των τελών κυκλοφορίας, αποτελούν προτεραιότητες της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, όπως τις περιγράφει σε συνέντευξή της στη «Θ». Σχετικά με την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στη Μαγνησία παραπέμπει για ανακοινώσεις στην επικείμενη επίσκεψη το προσεχές χρονικό διάστημα του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στον Βόλο. Σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται στον Δήμο Βόλου τονίζει πως «δεν πρόκειται να καταδικάσουμε την πόλη του Βόλου, τους πολίτες του Βόλου, εξαιτίας ενός δημάρχου που τέθηκε σε αργία από τις δικαστικές αρχές και σημασία έχει να πάρουν οι πολίτες την πρωτοβουλία στα χέρια τους ώστε να προχωρήσει η πόλη μπροστά».

 

Κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του χαρτοφυλακίου σας από τον προκάτοχό σας, δηλώσατε ότι προτεραιότητά σας θα είναι το όφελος των πολιτών. Θα μπορούσατε να γίνετε πιο σαφής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας;

 

Βασικός πολιτικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι η δικαιότερη και αντιπροσωπευτικότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες της χώρας, όπως άλλωστε ορίζει η παράδοση της Αριστεράς, αλλά και το Σύνταγμα της χώρας. Κάθε παρέμβασή μας είναι και θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη ψηφίστηκε ο νόμος για το ηλεκτρονικό χρήμα και για τα αδήλωτα εισοδήματα, ενώ άμεσα δημοσιεύονται και οι υπουργικές αποφάσεις που διευκρινίζουν τα ζητήματα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στόχος μας είναι να κάνουμε λίγες και επιλεκτικές αλλαγές που να έχουν όμως ουσία για τους πολίτες. Είμαστε υποχρεωμένοι να επικεντρώσουμε κυρίως στα θέματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και εκεί, στην απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και την εκμετάλλευση της πληροφορικής.

Στις περιοδείες που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε η κυβέρνηση και οι βουλευτές ήρθαμε σε επαφή με φορείς της τοπικής κοινωνίας και αγοράς και μαζέψαμε τις προτάσεις τους ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες.

Παράλληλα παίρνουμε το μήνυμα από τους πολίτες ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε. Για παράδειγμα, στη φορολογία των αγροτών δώσαμε μια ικανοποιητική λύση και αυτό αναγνωρίζεται. Η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί. Η ανεργία μειώθηκε κατά τρεις μονάδες, αλλά, βέβαια, δεν είμαστε ευχαριστημένοι, δεν πανηγυρίζουμε, έχει ακόμη να γίνει πολύς δρόμος σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

 

Φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο στη χώρα μας καλά κρατούν και παρά τις δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν έχουν παταχθεί. Πώς θα κινηθείτε για την αντιμετώπισή τους;

Για την κυβέρνησή μας η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αποτελεί πρώτο στόχο της φορολογικής πολιτικής. Γιατί όσοι φοροδιαφεύγουν επιβαρύνουν τους έντιμους φορολογούμενους και στερούν πόρους ακόμη και από τις βασικές λειτουργίες του κράτους: Την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πολιτική.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν βρισκόταν κυρίως στην πλευρά των δημοσίων δαπανών, αλλά στην πλευρά των φορολογικών εσόδων. Για πολλές δεκαετίες, οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν λίγο πάνω ή και λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίθετα, τα φορολογικά έσοδα ήταν πάντα από πέντε έως και δέκα εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το μεγάλο αυτό κενό προέρχεται κυρίως από τη φοροδιαφυγή κάθε είδους, τα φορολογικά «παραθυράκια», τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο – από την εύνοια σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις και οικογένειες.

Μεγάλα και ευνοημένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας απέφυγαν συστηματικά και για δεκαετίες, να πληρώσουν το μερίδιο που τους αντιστοιχούσε σε βάρος των υπολοίπων πολιτών, αλλά και σε βάρος της σημερινής και της επόμενης γενιάς με την υπερχρέωση της χώρας.

Εμείς επιδείξαμε την πολιτική βούληση που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έχουμε ήδη αποτελέσματα. Η υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα του 2016 είναι μια πρώτη απτή απόδειξη ότι έχουμε επιτυχία στο κομμάτι αυτό γιατί οφείλεται σε αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Έτσι μπορέσαμε να δώσουμε τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους στις παραμονές των γιορτών.

 

Σε μια από τις πρώτες τηλεοπτικές συνεντεύξεις ως υφυπουργός Οικονομικών αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανέβει το όριο στις κατασχέσεις που βρίσκεται στα 501 ευρώ, καθώς, επισημάνατε ότι μέσα στην κρίση έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν. Θεωρείτε ότι είναι εφικτός ως στόχος, με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να έχει την ίδια αντιμετώπιση κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος, από κάποιον που ενώ μπορεί, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του;

Πράγματι, μέσα στην κρίση έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, το όριο κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές στο Δημόσιο. Στην πράξη οι ΔΟΥ δεν προβαίνουν σε κατάσχεση ακινήτων για τόσο μικρά ποσά εκτός κι αν βρίσκονται στο έτος παραγραφής τους, οπότε πρέπει να το κάνουν για διασφάλιση του Δημοσίου. Στο προσεχές διάστημα και ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί το ελάχιστο ποσό πέρα του οποίου θα επιβάλλεται κατάσχεση.

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις σας λέγατε σχετικά με το αφορολόγητο ότι εξετάζεται εκ νέου εάν θα υπολογίζονται στο «χτίσιμό» του οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και υδροδότησης. Τελικά τι θα ισχύσει;

Στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογούμενων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Για αυτό τον λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων ως προς το εισόδημα και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρούμενων δαπανών ώστε να μη δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους, αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου. Οι λεπτομέρειες καθορίζονται με υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί και δημοσιεύεται άμεσα.

 

Με τα τέλη κυκλοφορίας τι θα γίνει; Χρόνια τώρα ακούμε για αλλαγές και υπολογισμό τους με τα χιλιόμετρα ή την παλαιότητα του ΙΧ, αλλά τίποτε δεν έχει αλλάξει. Εξετάζετε το ενδεχόμενο επιβολής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα;

Επιλέξαμε φέτος να μη γίνουν βεβιασμένες τροποποιήσεις και να μείνουν αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας. Παράλληλα έχουμε ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π.χ. με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας).

Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας και θα αρθούν σε μεγάλο βαθμό οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος.

 

Από τη θέση της υφυπουργού Οικονομικών, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για τη Μαγνησία, που πλήττεται από την ανεργία;

Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2017 εντάχθηκαν οι μελέτες για παράκαμψη της Αγριάς στον περιφερειακό του Βόλου, καθώς και η μελέτη για τον περιφερειακό της Ζαγοράς. Επιπλέον υπάρχει συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. To διετές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων – προτεραιοτήτων που υπάρχουν για τη Μαγνησία θα ανακοινωθεί σύντομα σε επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στον Βόλο.

 

Πώς βλέπετε την πορεία του Δήμου Βόλου το 2017 σε επίπεδο έργων και συνεργασίας με τα κυβερνητικά στελέχη;

Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε την πόλη του Βόλου, τους πολίτες του Βόλου, εξαιτίας ενός δημάρχου που τέθηκε σε αργία από τις δικαστικές αρχές. Θα κάνουμε ό,τι κάνουμε για κάθε άλλη πόλη, αλλά θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και η νομιμότητα. Σημασία έχει να πάρουν οι πολίτες την πρωτοβουλία στα χέρια τους ώστε προχωρήσει η πόλη μπροστά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το