Ελλάδα

Παπαευαγγέλου – Mαγιορκίνης: Κάτω από το 1 το RT, αποδίδει το lockdown

Την αισιοδοξία τους για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας εξέφρασαν το απόγευμα της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ο δείκτης RT έχει πέσει κάτω από το 1 και το αυστηρό lockdown που είναι σε ισχύ στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δείχνει να αποδίδει. Ωστόσο, η καθηγήτρια εξήγησε πως πιθανότατα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού τεστ λόγω της κακοκαιρίας. Η ίδια συμπλήρωσε πως ο κυλιόμενος μέσος 7 ημέρων υπολογίζεται σε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 44 έτη.

Προσοχή στους χώρους εργασίας
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στη μετάδοση του κορονοϊού εντός των χώρων εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ εργασίας και σπιτιού όπου η μετάδοση μπορεί να γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε. «Πολλές φορές έχουμε μια λανθασμένη εικόνα ασφάλειας ότι στη δουλειά βλέπουμε συγκεκριμένα άτομα και δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Αυτό δεν ισχύει, αν κολλήσουμε στο χώρο εργασίας, θα το μεταφέρουμε σπίτι και έπειτα οι συγγενείς μας στον δικό τους χώρο εργασίας», διευκρίνισε.

Όπως σημείωσε η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα φθάνουν σήμερα στην επικράτεια τα 10.500 ενώ με βάση την επιδημιολογική εικόνα, ο μέσος όρος των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρε είναι 10 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού με μέση ηλίκια τα 44 έτη. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η μεγάλη διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, πλέον υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε μείωση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα
Ο κ. Μαγιορκίνης από την πλευρά του επεσήμανε πως την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται μείωση κρουσμάτων στη χώρα μας. «Δεν χρειάζεται, σε αυτή τη φάση, λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Παρατηρείται, μικρός ρυθμός στην αύξηση των κρουσμάτων, η επιβάρυνση στις ΜΕΘ είναι της τάξης του 12% και οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία ανέρχονται σε 200 ανά ημέρα. Ειδικότερα στην Αττική, οι μολύνσεις δείχνουν μικρή υποχώρηση και ο δείκτης μεταδοτικότητας παρουσιάζει μείωση.

Στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα μέτρα, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, αποδίδουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Διευκρίνισε επίσης ότι οι συναθροίσεις, χωρίς μάσκα, σε κλειστούς χώρους αυξάνουν την μεταδοτικότητα και επανέλαβε την ανάγκη της κοινωνικής «φούσκας».
Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, συνεχίζει να δείχνει σχετική υποχώρηση, ενώ υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στις ηλικίες 40-64 ετών. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και επανέλαβε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το