Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: 18.000 τα ενεργά κρούσματα – Πού δεν έχει μείωση

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αρκετές μεγάλες πόλεις, καθώς σήμερα υπάρχουν περί τα 18.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την 3η εβδομάδα από την έναρξη του καθολικού lockdown, τα κρούσματα κορονοϊού μειώθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως στην Πιερία, τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία, δεν έχει ακόμα καταγραφή σαφής μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, η καθηγήτρια σημείωσε ότι και την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία έχει φτάσει τα 49 έτη. Στην επικράτεια, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid, υπολογίζεται σε 84%, στην Αττική 79% και 94% στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, τόνισε ότι η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown, εξαιτίας του συνεχόμενου «πινγκ πονγκ» από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι, που λειτουργεί σαν αιτία υπερμετάδοσης.

Για τα φετινά Χριστούγεννα τόνισε ότι θα είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές ενώ η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί έναν «μαραθώνιο» και θα έχει ακόμα «πολλές ανηφόρες μέχρι το τέλος».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο εμβόλιο, και ξεκαθάρισε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες εμβολιασμού για να θωρακιστούμε από τον φονικό ιό, ενώ οι πολίτες θα θεωρούνται ασφαλείς, 1,5 μήνα αφότου έχουν κάνε το πρώτο εμβολίου.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Παραμένει κάτω από 1 το RT
Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως σημείωσε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το