Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: 12.500 ενεργά κρούσματα – Τα μισά στη Βόρεια Ελλάδα

«Με το ζόρι» θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών τα Χριστούγεννα θα έχουμε 300 διασωληνωμένους, σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα.
«Η πολύ αργή και μη αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει ως αποτέλεσμα οι ΜΕΘ φέτος με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα. Αν συνεχιστεί η ίδια πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στους δύο λόγους που δεν επιτρέπουν να υπάρξει ελάφρυνση των ΜΕΘ. «Ο πρώτος είναι η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, που ήταν χθες στο 82% στην επικράτεια και 77% και 71% αντίστοιχα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο στην κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, ενώ σε όλη την επικράτεια τα ενεργά κρούσματα είναι 12.500» τόνισε.

Στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε σύγκριση με την 4η Μαΐου όταν υπήρξε άρση του πρώτου lockdown. «Τότε είχαμε 900 ενεργά κρούσματα, 35 διασωληνωμένους και 2 θανάτους» εξήγησε. «Σήμερα τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια φτάνουν τους 12.500.

«Τόσο η επιδημιολογική εικόνα όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα με το Μάιο. Δεν έχουμε περιθώρια για χαλάρωση, πρέπει να υπολογίζουμε την κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και το χειμώνα. Όμως έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες κλίνες. Το ερώτημα είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που μπορούμε να αντέξουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Η ευρεία άρση των μέτρων θα είχε συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το