Οικονομία

Παπαδημητρίου: Έχει έρθει η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι έχει έρθει πλέον η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και στη συνέχεια από την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. (ΕΚΤ).
«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη γνώμη του αρκετές φορές» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κάποιος αν όντως θέλουν να είναι μέρος του προγράμματος ή όχι. Νομίζω ότι θέλουν και εμείς τους θέλουμε».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διαμηνύσει ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να υπάρξει «γενναία» -όπως την έχει χαρακτηρίσει- ελάφρυνση του χρέους. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι κάτι που διακαώς επιθυμεί το Βερολίνο, το οποίο, όμως, αντιτίθεται στην ελάφρυνση του χρέους.

 

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησαν από την Ελλάδα την Τρίτη χωρίς να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Τονίζει, επίσης, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τζανακόπουλος «υπαινίχθηκε ότι το ΔΝΤ φέρνει εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
«Επιμένουμε γιατί στο τέλος, οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν θα φέρουν καμία ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, και συμπλήρωσε: «Αν δείτε τις προβλέψεις που έχουν κάνει, πάντα έπεσαν έξω. Παρόλα αυτά, αν έχεις ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία για τόσες πολλές χώρες είναι δύσκολο να την αλλάξεις».
Την Πέμπτη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στo Βloomberg ότι οι θεσμοί και το ΔΝΤ έχουν κάνει πρόοδο στις συζητήσεις τους με την Αθήνα.
Υπογράμμισε, όμως, ότι απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό τοπίο και τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Στο τέλος πάντα υπάρχει συμφωνία» είπε ο Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του την Πέμπτη. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι πάντα αρεστή σε όλους αλλά αποτελεί μια συμφωνία που όλα τα κόμματα μπορούν να ανεχτούν.
Πηγή: Bloomberg

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το