Πολιτισμός

«Παπαδιαβαίνοντας… στα ίχνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»

sta ixni tou papadiamanti1
sta ixni tou papadiamanti1

Εκδήλωση λόγου και μουσικής με τίτλο “Παπαδιαβαίνοντας… στα ίχνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο χώρο και στο χρόνο”, διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών και ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», το Σάββατο 23 Μαΐου, στις 8:30μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Μπούρτζι», του Δήμου Σκιάθου.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Χαιρετισμοί:
Θοδωρής Τζούμας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»
Θεοδόσης Τρακόσας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου
1ο Μέρος
Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, “Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην εποχή του από την εποχή μας”
Σταύρος Σταύρου, αναπληρωματικό Μέλος της Εφορείας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, «Η εορταστική εκδήλωση του ‘’Παρνασσού’’ το 1908, για τα εικοσιπεντάχρονα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Κίμων Παπαδημητρίου, Δρ Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», “Χαρτογραφώντας τη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, πρώτη παρουσίαση ψηφιακού χάρτη με τοπωνύμια από το έργο του”
2ο Μέρος
Μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου. Ερμηνευτές, Φανή Μπαρμπή, Γιώργος Σπανοδήμος, Ζήσης Γιωργαλιός, σε μουσική των, Χρήστου Τσιαμούλη (Δυνάμεις του Αιγαίου), Ανδρέα Κατσιγιάννη (Εικόνα αχειροποίητη), Μανώλη Λιαπάκη και Κωστα Πανταζή (Σκοτεινό Τρυγώνι) και σε πρώτη εκτέλεση σε μουσική του Αντώνη Βασιλάκη (μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’), το ποίημα «Η Γλυκοφιλούσα» (1894), μια ελεύθερη απόδοση στίχων του 83ου Ψαλμού του Δαυίδ από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Στην αίθουσα θα εκτεθούν προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από το αρχείο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), με πρωτοβουλία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και του κ. Σταύρου Σταύρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τη συνεργασία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών. Όπως είναι γνωστό, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», ιδρυθείς το 1865, είναι ο αρχαιότερος μετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πνευματικός φορεάς της χώρας μας με πολυσχιδή πνευματική και πολιτιστική δράση και ο πρώτος φορέας που τίμησε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη όσο ήταν στη ζωή. Η Εταιρεία Παπαδιαμάντικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό τη μελέτη και τη διάδοση του έργου του Σκιαθίτη συγγραφέα.

*Βιογραφικά μουσικών
Ζήσης Γεωργαλιός. Γεννήθηκε και ζει στο Βόλο. Πήρε τα πρώτα μαθήματα στο κανονάκι στο Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Έλαβε μέρος συστηματικά σε σεμινάρια πάνω στο κανονάκι στο μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc, την ορχήστρα Εστουδιαντίνα, τον Χρονη Αηδονίδη. Είναι ιδρυτικό μέλος μουσικών σχημάτων.
Φανή Μπαρμπή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.Έλαβε μαθήματα παραδοσιακών κρουστών στη Θεσσαλονίκη από τη δασκάλα Κατερίνα Παπαδοπούλου. Ταυτόχρονα ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι ως μέλος σε ορχήστρες ρεμπέτικης, Μικρασιάτικης και παραδοσιακής μουσικής. Είναι κάτοχος πτυχίου και διπλώματος βυζαντινής μουσικής από το 2001, με το οποίο εργάστηκε ως καθηγήτρια παραδοσιακών κρουστών και βυζαντινής μουσικής από το 2001 έως το 2009. Έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Κυπουργό, συνθέτη και συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκη, σε συναυλία-αφιέρωμα στα τραγούδια του στο σύγχρονο Ωδείο Λάρισας. Συνεργάζεται με το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας τα τελευταία πέντε χρόνια όπως επίσης και με διάφορες ορχήστρες. Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, τα τελευταία τρία χρόνια.
Γιώργος Σπανοδήμος. Γεννήθηκε και ζει στο Βόλο. Ασχολείται με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική τα τελευταία πέντε χρόνια. Παίζει ούτι και τραγουδά με τη ψαλτική τέχνη. Έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις χορωδιών βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το