Πολιτισμός

«Πάντρεμα» παραδοσιακών και ροκ ήχων στη Ν. Αγχίαλο

 

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Ν. Σαρμάνης” στην Παραλία Νέας Αγχιάλου Βόλου, στον υπαίθριο χώρο όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο η Γιορτή Κρασιού, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Anchialos Fest. Ώρα προσέλευσης 7 μ.μ. Ώρα έναρξης 8. 30 μ.μ.
Ο πολιτιστικός Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξυωτών με έδρα τη Ν. Αγχίαλο, γιορτάζοντας τα 39 χρόνια πλούσιας πολιτιστικής ζωής και με σεβασμό στις ρίζες και στις παραδόσεις, σας προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα θα ανοίξει η ταλαντούχα τραγουδίστρια Κωνσταντίνα Τούνη η οποία, μαζί με τη μουσική της παρέα, θα μας ταξιδέψει με τη μαγική φωνή της στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Την σκυτάλη θα πάρει η πολύ δημοφιλής παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Banda Entopica, που θα μας απογειώσει μουσικά με ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας μουσικής από τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τέλος, το αγαπημένο μουσικό σχήμα Gidiki, θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι ανάμεσα σε περιοχές, μουσικές, πολιτισμούς και παραδόσεις ξεσηκώνοντας το κοινό με τους πειραματισμούς τους πάνω στις παραδοσιακές μουσικές φόρμες και στους ρυθμούς, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα σύγχρονο «αστικό πανηγύρι».
Παίζουν οι μουσικοί: Κωνσταντίνα Τούνη, Banda Entopica, Gidiki
Εισιτήρια θα βρείτε στα φυσικά σημεία προπώλησης:
ΒΟΛΟΣ: Stacy To GO Cafe, Ο Λύχνος Βιβλιοπωλείο
Ν.ΑΓΧΙΑΛΟΣ: Farine Boulangerie, Tribe Γυμναστήριο, Hairspot Κομμωτήριο, In Balance Γυμναστήριο, Φινιστρίνι Τσιπουράδικο
ΑΛΜΥΡΟΣ: Brooklyn Coffee Shop, Βέτσικας Ψιλικά Είδη
ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ: Παπαγιάννη Κτηνιατρείο
Και ηλεκτρονικά στο more.com
https://www.more.com/music/1o-anchialos-fest/
Προπώληση 12€ Ταμείο: 14€
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξυωτών

Διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών από
τον Σύλλογο Οξυωτών Ν. Αγχιάλου

Ο Σύλλογος Οξυωτών Ν. Αγχιάλου φέτος κλείνει 39 χρόνια πλούσιας πολιτιστικής πορείας εντός και εκτός συνόρων. Ιδρύθηκε την 31η Ιανουαρίου 1985 με το μεράκι των πρώτων Οξυωτών οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Νέα Αγχίαλο κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960.Ο Σύλλογος έχει ως σκοπό την αναβίωση των εθίμων του χωριού Οξυά που βρίσκεται στο Β.Δ. ορεινό τμήμα του Νομού Καρδίτσας περίπου στο κέντρο των Αγράφων. Ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί 487 ενεργά μέλη.
Στο βιογραφικό του απαριθμεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις- θεσμούς, όπως την συνδιοργάνωση με την Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου για 5 συνεχόμενα χρόνια του Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Φεστιβάλ της Ν. Αγχιάλου και την συνδιοργάνωση την τελευταία δεκαπενταετία της τετραήμερης Γιορτής Κρασιού Ν. Αγχιάλου, στην οποία έχουν φιλοξενηθεί μεγάλοι καλλιτέχνες και τη διαχείριση χιλιάδων επισκεπτών καθημερινά.

Το χορευτικό του Συλλόγου
Το χορευτικό τμήμα είναι το πρώτο τμήμα που δημιουργήθηκε μετά τη σύσταση του Συλλόγου. Με το τμήμα αυτό ο Σύλλογος επεδίωξε κατ’ αρχήν τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών χορών της Οξυάς και κατ επέκτασιν την αυθεντική διατήρηση της παράδοσης. Όμως πολύ σύντομα με τη διάθεση και την έφεση των χορευτών στο χορό αλλά και την εμπειρία και το μεράκι όλων, επεκτάθηκε στην εκμάθηση χορών από όλη την Ελλάδα, που ξεκινούν από τον Πόντο και τη Θράκη και φτάνουν στα νησιά, τη Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Σήμερα στον Σύλλογο λειτουργούν 4 χορευτικά τμήματα, που πλαισιώνονται από 80 περίπου χορευτές ηλικίας 4-60 χρόνων. Τους παραδοσιακούς χορούς διδάσκει η χοροδιδάσκαλος Αγγελική Ριζάκη.

Σεμινάρια γαστρονομίας
Την άνοιξη του 2022 ο Σύλλογος Οξυωτών Ν. Αγχιάλου με βαθιά αίσθηση πολιτιστικής μνήμης αποφάσισε την έναρξη ειδικών πολιτιστικών σεμιναρίων. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της γαστρονομίας στην ελληνική άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποφάσισε να εγκαινιάσει τον πρώτο κύκλο ειδικών πολιτιστικών σεμιναρίων με χαρακτήρα γαστρονομικό.
Οξυώτισσες κυρίες κλήθηκαν να μεταλαμπαδεύσουν τις μαγειρικές τους γνώσεις, πολύτιμα μυστικά της κουζίνας και παραδοσιακές συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά και έφεραν μαζί τους από το χωριό της Οξυάς.
Ο πρώτος κύκλος των μαγειρικών σεμιναρίων περιελάμβανε μαθήματα παραδοσιακών συνταγών πίτας, το ζύμωμα και την παρασκευή τους, όπως:
· Μπατζίνα (παραδοσιακή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα)
· Ζεματούρα (ή αλλιώς η πίτα της τεμπέλας, πρόκειται για πίτα ψημένου χυλού που γίνεται με αλεύρι, αυγά, φέτα)
· Πλαστός (πίτα χωρίς φύλλο με μπομποτίσιο αλεύρι (καλαμποκάλευρο) και διάφορα αρωματικά χόρτα)
· Χωριάτικη στριφτή τυρόπιτα (με άνοιγμα φύλλου)
· Ζύμωμα πρόσφορου (για τη Θεία Λειτουργία)
«Το 2023 ξεκινήσαμε τα μαθήματα κοπτικής ραπτικής για κέντημα και για ρούχα. Στο μάθημα της Κοπτικής-ραπτικής ξεκινήσαμε από τα βασικά, ειδαμε πως λειτουργεί μια οικιακή ραπτομηχανή, μάθαμε να παίρνουμε μέτρα και πώς δηλαδή εν τέλει θα κόψουμε το ύφασμα και αφού το ενώσουμε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» αναφέρεται επίσης σε ανακοίνωση του Συλλόγου με τις πλούσιες δράσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το