Ελλάδα

«Πάνω η φούντα»: Σε… Άμστερνταμ μετατράπηκε η πλατεία Συντάγματος

kannavi

Κάτι από… Ολλανδία θύμισε σημερα η πλατεία Συντάγματος καθώς πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαία συμμετείχε στην 1η γιορτή της Κάνναβης με κεντρικό σύνθημα “Φτου Ξελευτερία”.

Ο κόσμος που συμμετέχει μεταξύ άλλων ζητά την απελευθέρωση της κάνναβης αφού το θεωρούν ως θεραπευτικό βότανο και όχι ναρκωτικό.

Οι διοργανωτές στην ανακοίνωση τους τονίζουν πως η χρήση και η κατάχρηση του συγκεκριμένου φυτού δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης αλλά δημόσιας υγείας, καθως ήδη χώρες της Ευρώπης αλλά και 24 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προβεί σε εναλλακτικά μοντέλα αποποινικοποίησης ή ακόμα και μόνιμης ρύθμισης της παραγωγής και κατανάλωσης κάνναβης για προσωπική, θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση.

Ο κόσμος χαρούμενος πίνει μπύρες και χορεύει στους ρυθμούς της ρέγκε μουσικής με τους τουρίστες να απολαμβάνουν περισσότερο την εκδήλωση μιας και στις χώρες τους είναι πιο συνηθισμένες τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Δεν ήταν λίγοι και οι τολμηροί που έστριψαν τσιγάρα με κάνναβη, νιώθοντας ήδφη απλευθερωμένοι…

Η φιλοσοφία του φεστιβάλ στηρίζεται στην παραδοχή, εκ μέρους των διοργανωτών του, της αποτυχίας της κατασταλτικής αντι-ναρκωτικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μια εναλλακτική αντιμετώπιση με αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, νόμιμη καλλιέργεια, διάθεση και κατανάλωση κάνναβης, «κατά το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών».

Οσο για «βέλτιστο μοντέλο», δεν είναι άλλο από αυτό που εφαρμόζεται στην Ουρουγουάη και περιλαμβάνει δικαίωμα σε 6 φυτά για αυτοκαλλιέργεια, δημιουργία και συμμετοχή σε μη κερδοσκοπικές λέσχες μελών -cannabis social clubs- και κρατική διάθεση συγκεκριμένης ποσότητας κάθε μήνα σε χαμηλή τιμή σε ενήλικες πολίτες της χώρας. Οι συλλογικοί φορείς του χώρου θεωρούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία είναι η πλέον ευνοϊκή των τελευταίων δεκαετιών για τις διεκδικήσεις τους, αφού το κίνημά τους έχει αγκαλιαστεί καθ’ όλη τη διαδρομή του από την Αριστερά και την Οικολογία, με σταθερό συνοδοιπόρο δυνάμεις που πρόσκεινται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι διοργανωτές της 1ης Γιορτής Κάνναβης έστειλαν στον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα επιστολή με θέμα «Αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και νομιμοποίηση της κάνναβης», η οποία κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Οικονομικών.

Σε αυτήν καλείται ο κ. Τσίπρας «να γράψει ιστορία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εφαρμόζοντας ένα ευρείας κλίμακας μοντέλο καλλιέργειας και διάθεσης κάνναβης, το οποίο θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δίνοντας διέξοδο στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται και ώθηση προς τη «βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Οι υπογράφοντες (Ηλιόσποροι – Δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία και Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης – ΕΛΕΥΣΥΝΑ) αναπτύσσουν ένα φιλόδοξο εθνικό πρόγραμμα μαζικής παραγωγής του φυτού, που δύναται να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, αφού «η νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης (με περιορισμούς για την ηλικία και τη δημόσια χρήση) μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά που μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές, την πρόνοια και την περίθαλψη, την παιδεία και τον πολιτισμό».

Ειδικότερα, «με συντηρητικές εκτιμήσεις η αγορά της ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα, για θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση, αποτιμάται στο 1-1,5 δισ. ευρώ, τα οποία καταλήγουν αυτή τη στιγμή στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αν νομιμοποιηθεί η ινδική κάνναβη στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 15-20.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθούν οι εμπορικοί κλάδοι, η ιατρική και ο τουρισμός, θα ωφεληθούν χιλιάδες ασθενείς, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι παραγωγικοί – εμπορικοί τομείς».

πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το