Τοπικά

Πάνω από 50 τόνους σκουπιδιών συγκέντρωσε το «Typhoon» – photos

 

Για την αξιέπαινη προσφορά του στον καθαρισμό των ακτογραμμών της Θεσσαλίας, κυρίως της Μαγνησίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον Νομό τον περασμένο Σεπτέμβριο, βραβεύτηκε σε τιμητική εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης και η πρόεδρος του Ιδρύματος Εύη Λαζού – Λασκαρίδη, πάνω στο πλοίο «Typhoon» χθες το μεσημέρι στον Βόλο.
Το πλοίο «Typhoon» στο πλαίσιο του «Typhoon Project», μετά από 7 μήνες και 178 ημέρες δράσεις στη Θεσσαλία, πραγματοποίησε συνολικά παράκτιους καθαρισμούς σε 112 παραλίες, σε συνολική έκταση 182.000 τ.μ. κι απομακρύνθηκαν πάνω από 50 τόνοι απορριμμάτων. Όπως είπε η Εύη Λαζού – Λασκαρίδη, «στα τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες λειτουργίας καθαρίστηκαν 736.400 χλμ. ακτογραμμής, 3.326 παραλίες και συγκεντρώθηκαν πάνω από 620 τόνοι απορριμμάτων. Η κλιματική κρίση άφησε το δικό της αποτύπωμα στη Μαγνησία. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, έπρεπε να δράσουμε άμεσα και επρόκειτο για τη μεγαλύτερη δράση καθαρισμού ακτών που είχαμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα. Στο Παπά Νερό η παραλία δε θύμιζε σε τίποτα την παραλία που προϋπήρχε. Βουνά από ξύλα, οικοδομικά υλικά και μεγάλα κομμάτια πλαστικού. Θέσαμε στόχο να μείνουμε εδώ και μετά από 7 μήνες και 178 ημέρες δράσεις στη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκαν συνολικά παράκτιοι καθαρισμοί σε πρωινή κι απογευματινή βάρδια σε 112 παραλίες έκτασης 182.000 τ.μ. κι απομακρύνθηκαν πάνω από 50 τόνοι απορριμμάτων που καλύπτουν 53 γήπεδα ποδοσφαίρου. Η ξεχωριστή αυτή δράση, μας θύμισε πόσο ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες και η αξία του περιβάλλον. Αφήνουμε τις παραλίες της Μαγνησίας καθαρές και μας γεμίζει περηφάνια και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».
Η ίδια ευχαρίστησε μεταξύ άλλων όλους όσοι συνέδραμαν και κυρίως το Λιμεναρχείο Βόλου, επισημαίνοντας ότι το έργο που γίνεται είναι μοναδικό στη Μεσόγειο, αν όχι παγκοσμίως.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι η οποιαδήποτε φάση βιωσιμότητας στη ζωή μας δεν έχει κανένα νόημα εάν το περιβάλλον δεν είναι βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια, συμβάλει στο να αποκατασταθεί το περιβάλλον, έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο δεν μπορεί να πει κανείς λεκτικά και αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους αυτούς που βοήθησαν την περίοδο που περάσαμε, για να μπορέσουν να καθαρίσουν τις ακτές και να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνει».
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή έκανε λόγο για μια εξαιρετική προσπάθεια του Ιδρύματος, που βοήθησε όπως είπε «σε μια λαβωμένη περιοχή όπως η δική μας», ενώ εξήρε την ανταπόκριση των εθελοντών, όπου πολλά παιδιά πήγαν και βοήθησαν. «Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να τιμήσει αυτή την προσπάθεια, να την κάνει γνωστή στον κόσμο, ήταν εξαιρετική. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η οικολογική συνείδηση είναι και θέμα παιδείας» επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι το πλοίο «Τυφώνας» και το πλήρωμά του κατάφεραν ένα πελώριο έργο μετά τις καταστροφές αναφορικά με την αποκατάσταση των παραλιών ολόκληρης της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας από την πλευρά του Αιγαίου και του Παγασητικού, χαρακτηρίζοντας το έργο εξαιρετικό κι ευχαριστώντας την οικογένεια Λασκαρίδη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτης Αναγνώστου παρευρέθηκε στην εκδήλωση και στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη εκ μέρους του ΟΛΒ για τη σπουδαία συμβολή του Ιδρύματος στον καθαρισμό των περιοχών που υπέστησαν τις δραματικές συνέπειες των πλημμυρών τον περασμένο Σεπτέμβριο κι ευχήθηκε να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες με κοινωφελείς πρακτικές και δραστηριότητες κι από άλλους φορείς.
Ο κ. Αναγνώστου προσέφερε αναμνηστικό δώρο και ευχαριστήρια επιστολή στην πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Λασκαρίδης κ. Εύη Λαζού – Λασκαρίδη. Άλλωστε όπως δήλωσε ο κ. Αναγνώστου, «η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου είναι ευαίσθητη σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των περιβαλλοντικών ομάδων των 1ου και 3ου Γυμνασίων Βόλου.

Share
Ετικέτες: Typhoon

Πρόσφατα άρθρα

«Πόλεμος» για το τάισμα των αδέσποτων στον Αλμυρό

  «Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στον Αλμυρό για την αρμοδιότητα ταΐσματος των αδέσποτων, μετά την εμφάνιση…

2 Απριλίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου 46χρονος

  Στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκε τα ξημερώματα 46χρονος από την Αλόννησο. Ειδικότερα, με μέριμνα του…

2 Απριλίου 2024

Πρόστιμο 1.000 € σε σούπερ μάρκετ στον Βόλο

  Διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ στον Βόλο επέβαλε στις 27 Μαρτίου…

2 Απριλίου 2024

Λαρισαίος γονυπετής στην μέση του δρόμου αναστάτωσε τους περαστικούς εκτοξεύοντας ύβρεις (βίντεο)

Ατραξιόν έγινε μεθυσμένος άνδρας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Λάρισα, αναστατώνοντας τους περαστικούς. Ο…

2 Απριλίου 2024

Τέμπη:Για τον Οκτώβριο αναβλήθηκε η δίκη των δύο γιατρών για την άδεια

  Για τις 21 Οκτωβρίου αναβλήθηκε η δίκη των δύο γιατρών του Νίκου Χαυτούρα και…

2 Απριλίου 2024

Για συκοφαντική δυσφήμιση καταδικάστηκε ο δήμαρχος Βόλου

  Για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μηνύσεις των μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και νυν…

2 Απριλίου 2024