Τοπικά

Πάνω από 50% η μείωση στην παραγωγή γάλακτος στη Μαγνησία

Σε ποσοστό πάνω από 50% ανέρχεται η μείωση της παραγωγής γάλακτος στη Μαγνησία, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Τα άσχημα μαντάτα για τη μειωμένη παραγωγή φάνηκαν από μέσα του περασμένου χειμώνα, ενώ η κατάσταση κορυφώθηκε μέσα στην άνοιξη. Ο παγετός δεν είναι καλός σύμμαχος των αιγοπροβάτων και αυτό το διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά οι κτηνοτρόφοι.
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Διμηνίου κ. Χαρούλα Διβάνη προσθέτοντας πως «τα έσοδα είναι μειωμένα αυτή την περίοδο για τους κτηνοτρόφους, επειδή η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε μέχρι και 50% φέτος σε σχέση με πέρυσι και έτσι οι πωλήσεις ήταν περιορισμένες. Και ο βασικός λόγος ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τώρα που βρισκόμαστε στην περίοδο της αναπαραγωγής να δυσκολεύονται οι κτηνοτρόφοι να αντλήσουν έσοδα για τις τροφές των ζώων και τις άλλες ανάγκες που απαιτεί αυτή η διαδικασία. Το πρόβλημα ήταν πως οι κτηνοτρόφοι κρατούσαν τα πρόβατα στα μαντριά και δεν τα άφηναν να βγουν έξω να βοσκήσουν λόγω του ψύχους, ενώ παράλληλα δεν είχαν και χρήματα να αγοράσουν τροφές και να τους δώσουν. Η μειωμένη παραγωγή γάλακτος συνδυάστηκε και με τις μειωμένες τιμές στην πώληση και έτσι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Οι εξισωτικές
Παράλληλα η κ. Διβάνη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καταβολής των εξισωτικών στους κτηνοτρόφους. Όπως ανέφερε, «υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα που είναι η μη καταβολή ποσών από εξισωτικές σε ορισμένους κτηνοτρόφους. Πρόκειται για τις εξισωτικές της περιόδου 2013, 2014, 2015 που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι και χθες 16 Αυγούστου και οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στους παραγωγούς. Πάντως θέλουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και είμαστε σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Σημειώνεται πως λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου από την αδυναμία των κτηνοτρόφων να μείνουν στο επάγγελμα, κάθε χρόνο δυστυχώς και η παραγωγή γάλακτος μειώνεται.
Έτσι πανελλαδικά και σύμφωνα με τα στοιχεία πέρυσι είχαμε πανελλαδικά 600.000 τόνους παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και φέτος θα μειωθεί στους 500.000 τόνους. Ακόμη από φέτος τα αιγοπρόβατα είναι κατά 120.000 λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ από τις 3.500 που ήταν οι κτηνοτροφικές μονάδες φέτος θα μείνουν 2.500.
Αλλά και η οικονομική δυσκολία αρχίζει και περιορίζει τη δυνατότητα των καταναλωτών να αγοράζουν γάλατα που αποτελεί βασικό αγαθό.
Όπως τονιζόταν σε δημοσίευμα του «Βήματος» φέτος τον Ιανουάριο σημειώθηκε μεγάλη πτώση, κατά 12%, των πωλήσεων φρέσκου γάλακτος ή αλλιώς κατά 46.000 τόνους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το