Οικονομία

Πάνω από το +5% το Χρηματιστήριο, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις

xrimatistirio

Η μη επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της στο χθεσινό Eurogroup δεν επηρέασε το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο… πράσινο, με τα κέρδη του σταδιακά να πολλαπλασιάζονται. Στις 13.49 βρισκόταν στο +5,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται πάνω από 10%.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν αυτή την ανοδική αντίδραση στο ότι διαφαίνεται μια -τελικά- πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές… προσεχώς, και συγκεκριμένα στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου. Toν ρόλο της φαίνεται να παίζει αυτή τη στιγμή και η επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκε πριν από λίγο και οδηγεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε άνοδο.

Όπως και να ‘χει, είναι γεγονός πως η αγορά «μιλάει»… πολιτικά αυτές τις ημέρες, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει τελικά, τη Δευτέρα, αν θα υπάρξει συμφωνία της χώρας μας με τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Ενδεικτικό του πώς επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές οι εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο ήταν το χθεσινό σκηνικό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Μόλις διέρρευσαν πληροφορίες ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, κάτι που από πολλούς ερμηνευόταν ως επίτευξη συμφωνίας, το κλίμα στη Wall Street άλλαξε και ο Dow Jones άρχισε να εκμηδενίζει τις απώλειές του. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να ενισχύεται σημαντικά.

Όταν όμως έγινε γνωστό ότι δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν (και άρα καμία συμφωνία), το κλίμα αντιστράφηκε σχεδόν αμέσως, χωρίς ωστόσο να επικρατήσει πανικός πωλήσεων. Ισως επειδή υπάρχει ακόμη «παράθυρο» συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της, στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας…

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το