Τοπικά

Πάνω από 5.000 οι οφειλέτες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία- Τους ζητούν να πληρώσουν το ΕΕΤΑ 2013 “Θ”

χαρατσια

Περισσότεροι από 5.000 καταναλωτές της ΔΕΗ ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία, που δεν είχαν καταβάλει μία ή περισσότερες δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, καλούνται διαδικτυακά από την Δευτέρα, να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Επίσης μπορούν να τα εντάξουν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, μόλις φυσικά ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet.

Διαψεύστηκαν τελικά, όσοι περίμεναν να τους χαριστούν οι οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΕΕΤΑ, για το 2013, οφειλές που είχαν καταλογιστεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Από την περασμένη Δευτέρα 30 Μαρτίου έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια με τις οφειλές στους προσωπικούς λογαριασμούς των οφειλετών, που αφορούν μία ή και περισσότερες δόσεις του έκτακτου τέλους.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπορούν να ελέγξουν τα τυχόν υπόλοιπα ανεξόφλητων οφειλών τους, μέσα από την υπηρεσία “Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου” και στη συνέχεια να επιλέξουν “ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ Ε.Ε.Τ.Α. 2013”. Το πιστωτικό ποσό  εμφανίζεται διακριτά στο λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ. Για τη διευκόλυνσή τους οι καταναλωτές της ΔΕΗ μπορούν να έχουν και σχετική ενημέρωση, καλώντας στο 11770, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό τους στο Τaxisnet και να το εξοφλήσουν έως τα τέλη Απριλίου. Διαφορετικά, μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους (είτε μερική είτε ολική) στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου, οι οφειλέτες του ΕΕΤΑ πρέπει να απευθύνονται στην Τράπεζα για την πληρωμή του φόρου και να ζητούν διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ και όχι από την Εφορία τους.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής της οφειλής εφάπαξ, αυτή μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, με αίτηση του φορολογουμένου.

Πάντως στο μεσοδιάστημα, από τότε δηλαδή που έπρεπε να πληρωθεί η δόση του χαρατσιού στη ΔΕΗ, μέχρι να γίνει η βεβαίωση του φόρου από τη ΓΓΔΕ, δεν τρέχουν προσαυξήσεις. Όσοι , με τη δεύτερη ευκαιρία, δεν το εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν το χρέος τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων. Το ΕΕΤΑ για το 2013, εξοφλήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έως το περασμένο καλοκαίρι. Λίγο πριν το τέλος Ιουλίου 2014, η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της εφιστούσε την προσοχή των καταναλωτών, οι οποίοι είχαν αφήσει απλήρωτο το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ θα επιστρέφονταν στο τέλος Ιουλίου από τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, όποιος πελάτης της ΔΕΗ πλήρωνε εκπρόθεσμα τον λογαριασμό της ΔΕΗ μετά τις 25 Ιουλίου, η εταιρεία -όπως είχε προειδοποιήσει- κρατούσε τα χρήματα, τα οποία ο καταναλωτής θεωρούσε ενδεχομένως πως πλήρωνε για το χαράτσι και προχωρούσε σε συμψηφισμό αυτών με μελλοντικές οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θεωρούν πως έχουν εξοφλήσει το χαράτσι του 2013, αλλά χρωστούν τουλάχιστον μία δόση. Αντίστοιχα λαθεμένη εντύπωση είχε δημιουργηθεί και σε άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων (ή ενοικιαστές που έχουν συμψηφίσει τα ενοίκια με την πληρωμή του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), οι οποίοι πλήρωναν «έναντι» για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Παρ’ ότι η ΔΕΗ θεωρητικά δεν δέχεται την πληρωμή έναντι οφειλής χωρίς διακανονισμό, παρατηρείται το φαινόμενο, να δημιουργούνται ουρές στα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος λίγες μέρες πριν την προθεσμία λήξης, από καταναλωτές που θεωρούν πως καταβάλλοντας ένα ποσό έναντι της οφειλής προστατεύονται από ενδεχόμενη αποκοπή ρεύματος. Στις πληρωμές έναντι, η επιχείρηση δεν προβλέπεται να αποδίδει αναλογικά με το ποσό που καταβλήθηκε ένα μέρος του για την εξόφληση του ΕΕΤΑ. Συνεπώς, στις έναντι πληρωμές, το σύνολο του ΕΕΤΑ έχει παραμείνει ανεξόφλητο και εμφανίζεται στο προφίλ οφειλών του φορολογούμενου στο taxisnet.

Η εφαρμογή των 100 δόσεων

Στο μεταξύ η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη βελτιωμένη ρύθμιση των 100 δόσεων με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ αναμένεται να ανοίξει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό, μέχρι 30 Ιουνίου είναι η προθεσμία υποβολής βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και των βεβαιώσεων των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα ηλεκτρονικά για το φορολογικό έτος 2014

(ΠΟΛ 1051/2015).  Τις βεβαιώσεις πρέπει να τις τυπώσουν οι φορολογούμενοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το