Ελλάδα

Πάνω από 38.000 τουρκικές παραβιάσεις σε 33 χρόνια – Κινδύνους για την Ελλάδα επισημαίνει ο καθηγητής Χρ. Κόλλιας

Πάνω από 38.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα έχουν καταγραφεί τα τελευταία 33 χρόνια. Επίσης σε 176 ανήλθαν οι εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών το 2017, αισθητά περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Στις ενδιαφέρουσες αυτές επισημάνσεις προχώρησε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας αναφερόμενος στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα.
Ο ίδιος επισήμανε πως «ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος είναι ένα ακόμα θύμα – ευχόμαστε το τελευταίο – του ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται στο Αιγαίο όπως πριν λίγες ημέρες χαρακτήρισε την κατάσταση ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης. Ως «μη-πόλεμο» είχε περιγράψει τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις το μακρινό 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η διαχρονικά επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή διαμορφώνει μία διεθνώς μοναδική καθημερινότητα στο Αιγαίο. Από το 1985 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 38.000 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια (2014-17) σε σχέση με τα προηγούμενα (2010-13). Μάλιστα, ο αριθμός των παραβιάσεων του ΕΕΧ το 2017 (3317) είναι ο μεγαλύτερος από το 2003 και ο δεύτερος μεγαλύτερος όλης της περιόδου από το 1985. Επίσης σε 176 ανήλθαν οι εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών το 2017, αισθητά περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη – 80 και 68 το 2015 και 2016 αντιστοίχως – γεγονός που αντανακλά μία αυξανόμενη ένταση ενώ οι πιθανότητες ενός ατυχήματος στον αέρα από μία λάθος εκτίμηση και ένα λάθος χειρισμό αυξάνουν κατακόρυφα στις γεμάτες ένταση ακραίες συνθήκες μίας αερομαχίας».

Οι εκλογές και οι κίνδυνοι
Ο κ. Κόλλιας εκτιμά ότι η τουρκική προκλητικότητα δύσκολα θα υποχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε και θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Όπως επισήμανε «η καθημερινή και έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας καταπονεί ανθρώπινο δυναμικό και τα αεροσκάφη. Η Τουρκία αποτελεί σταθερή και μακροχρόνια στρατηγική απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα και εθνικά συμφέροντα της χώρας. Είναι με τεράστια διαφορά η σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη απειλή που αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει επί μακρόν να αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου σε κλίμα έντονης εθνικιστικής ρητορικής και άκρως επιθετικής συμπεριφοράς από όλα τα κόμματα της Τουρκίας δεν προοιωνίζει κάποια αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Τουναντίον μάλιστα. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστηρίζει ότι τα Ίμια όσο και ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος πέριξ αυτών είναι τουρκικά συνιστά αξιοσημείωτη ποιοτική μεταβολή στην πάγια θέση της Τουρκίας που πρέπει να αξιολογηθεί ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τα πιθανά επόμενα βήματα και ενέργειες της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν πρέπει δε να αποκλείεται να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός τετελεσμένου στις δύο βραχονησίδες στο πλαίσιο του προεκλογικού ανταγωνισμού μεταξύ των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων και της πλειοδοσίας σε επιθετικότητα έναντι της Ελλάδος. Τετελεσμένο που αναμφίβολα θα ενισχύσει το Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο με δεδομένο μάλιστα ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι διαθέσιμες επιλογές αντίδρασης από μέρους της Ελλάδος είναι δυστυχώς μάλλον περιορισμένες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το