Τοπικά

Πάνω από 300 μονάδες αίματος στο Νοσοκομείο Βόλου μέσα σε δύο μέρες από το κύμα συμπαράστασης κυρίως νέων

Σε περισσότερες από 300 ανήλθαν οι μονάδες αίματος οι οποίες συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο μέρες στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου από τους εθελοντές οι οποίοι συνέτρεξαν στο «Αχιλλοπούλειο» για να προσφέρουν αίμα προσπαθώντας έτσι να σταθούν δίπλα στους τραυματίες του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ένα αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο Βόλου από νέους ως επί το πλείστον συμπολίτες που μετέβησαν στο για να δώσουν αίμα. Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των φοιτητών και άλλων νεαρών του Βόλου που αμέσως, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό μετέβησαν στο «Αχιλλοπούλειο».
Και είναι εντυπωσιακό, όπως τόνισε ο γιατρός και υπεύθυνος της Μονάδας Αιμοδοσίας του «Αχιλλοπούλειου» κ. Στέλιος Λαφιωνιάτης ότι «μέσα σε δύο μέρες συγκεντρώθηκαν 300 μονάδες αίματος. Τόσοι ήταν και οι συμπολίτες που πρόσφεραν αίμα».

«Κάτι αντίστοιχο θυμάμαι, είχε συμβεί και στην τραγωδία στο Μάτι» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «την Τετάρτη, μια μέρα μετά το δυστύχημα, ήρθαν στη Μονάδα Αιμοδοσίας 200 εθελοντές, όπου το 80% αυτών ήταν νέα παιδιά, ηλικίας 19-22 ετών, που με αυτό τον τρόπο ήθελαν να συμπαρασταθούν στους συνομηλίκους τους τραυματίες».
Ο κ. Λαφιωνιάτης σημείωσε πως «οι ανάγκες σε αίμα έχουν πλέον καλυφθεί, γι’ αυτό και σε όσους φοιτητές έρχονται να προσφέρουν αίμα, τους λέμε να έρθουν να αιμοδοτήσουν μετά από 20 μέρες. Διαφορετικά, αν δώσουν τώρα αίμα και δεν χρησιμοποιηθεί, στην περίπτωση που περάσουν 42 μέρες, τότε το αίμα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, αν κάποιος αιμοδοτήσει τώρα, ενώ δεν χρειάζεται, θα χαθεί ένας κρίκος στην αλυσίδα αιμοδοτών, καθώς ο συγκεκριμένος εθελοντής, δεν μπορεί να αιμοδοτήσει ξανά, αν δεν περάσουν τρεις μήνες. Πάντως εμείς ως Μονάδα Αιμοδοσίας θα επιδιώξουμε να κάνουμε και μια αιμοδοσία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Ο κ. Λαφιωνιάτης ανέφερε πως «το 70% των εθελοντών που ήρθαν αυτές τις μέρες να προσφέρουν αίμα το έκαναν για πρώτη φορά, άρα μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δεξαμενή εθελοντών αιμοδοτών που θα είναι πολύτιμη για τη συνέχεια. Το σημαντικό ως νέοι είναι να μπει στη σκέψη τους η προσφορά για αίμα, μια συνείδηση που ο Έλληνας την έχει».
Το Νοσοκομείο Βόλου συγκεντρώνει ετησίως 9.500 μονάδες αίματος από τις οποίες το 60% προέρχεται από εθελοντές και το 40% από συγγενείς ασθενών… Από τις 7.500 μονάδες στο Νοσοκομείο Βόλου μένουν για δικές του χρήσεις οι 6.000-7.000 μονάδες από τις οποίες οι 2.500-3.000 μονάδες προορίζονται για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το