Τοπικά

Πάνω από 200 αιτήσεις για διευθυντές σχολείων

 

Περισσότερες από 200, μόλις στις πρώτες μέρες διεξαγωγής της προθεσμίας, είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από εκπαιδευτικούς για να επιλεγούν διευθυντές για τα σχολεία της Μαγνησίας.
Η υποβολή των αιτήσεων έχει αρχίσει από την περασμένη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 28 Δεκεμβρίου.
Οι θέσεις διευθυντών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 86 και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 72, δηλαδή συνολικά 158.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 100 αιτήσεις. Η υπηρεσία εκδίδει τα πιστοποιητικά που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί. Έχει ήδη συγκροτηθεί το συμβούλιο επιλογής. Μετά τις γιορτές αναμένεται να βγει από το υπουργείο ο πίνακας με τις δεκτές και απορριπτέες αιτήσεις. Θα ακολουθήσει η μοριοδότηση και μετά οι συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών. Προφανώς έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Πιστεύω ότι οι διαδικασίες θα διαρκέσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο».
Η θητεία των νέων διευθυντών θα είναι τετραετής. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής είναι περισσότερες από 100.
Πηγές από τις δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης επισημαίνουν πως αναμένεται οι αιτήσεις να είναι περίπου διπλάσιες από τις διαθέσιμες θέσεις. Πάντως για τη θέση του διευθυντή υπάρχουν κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα. Ένα ισχυρό κίνητρο είναι ασφαλώς το οικονομικό, καθώς το επίδομα θέσης κυμαίνεται μεταξύ 200-300 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα και την οργανικότητα του σχολείου. Και αυτά τα ποσά στη σημερινή εποχή της ακρίβειας είναι σημαντικά, ειδικά αν αναλογιστεί πως προσμετρώνται και στη σύνταξη.
Ασφαλώς ακόμη ένα κίνητρο είναι η γοητεία της διοικητικής εξουσίας, αλλά και το γεγονός πως ένας διευθυντής απαλλάσσεται σε έναν σημαντικό βαθμό από τα διδακτικά του καθήκοντα.
Από την άλλη δεν λείπουν και τα αντικίνητρα, όπως είναι οι πολλές ευθύνες που απορρέουν από τη συγκεκριμένη θέση, ειδικά σε μια περίοδο που η πανδημία αναπτύσσει φαινόμενα έντασης.
Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι η αυξανόμενη γραφειοκρατία με συνεχείς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συνήθως φέρνουν και τριβές μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Πάντως από τις δύο Διευθύνσεις αναφέρεται πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις νυν διευθυντών που δεν θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι, εκτός αυτών που συνταξιοδοτούνται.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το