Τοπικά

Πάνω από 20 χρόνια ζουν με την αέρια ρύπανση οι Βολιώτες αλλά …χωρίς δίκτυα καταγραφής και μέτρησης των δεδομένων

Σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται, ο Βόλος αναλύει στοιχεία μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2003 και το 2012 καθώς δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα, λόγω κατάργησης των σταθμών μέτρησης. Οι έρευνες είχαν αναλυθεί και στο παρελθόν σε ημερίδες στο Βόλο. Τα δεδομένα αυτά των μετρήσεων παρουσιάστηκαν στην ημερίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Ακόμα όμως και αυτά τα στοιχεία κατέγραψαν πως το κέντρο του Βόλου είναι επιβαρυμένο και με την αύξηση των σωματιδίων υπάρχει αύξηση εισαγωγών στο Νοσοκομείο. Το πρόβλημα της ρύπανσης μετρά περισσότερο από 20 χρόνια. Στο Νομό Μαγνησίας καταγράφονται 115 θάνατοι το χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά η συνεχόμενη ανάλυση των στοιχείων σαφώς μπορεί να αποδείξει και να προβλέψει πόσοι προκαλούνται ή επιβαρύνονται από την καρκινογόνο ρύπανση, που προκαλεί επίσης άσθμα και καρδιακά νοσήματα.

Χώρες με σοβαρά δίκτυα δεδομένων και σοβαρούς ανθρώπους που αποφασίζουν, μειώνουν τις πηγές ρύπανσης, αλλά όπως καταγράφηκε σήμερα, στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό.

Ο Βόλος έχει ρύπανση και χρειάζεται επειγόντως παρατηρητήριο καταγραφής, ενώ το πρόβλημα έχει πιστοποιηθεί δεκαετίες πριν. Ο καθηγητής κ. Γουργουλιάνης στην ημερίδα κάλεσε τον κόσμο σε έναν κοινό αγώνα για καθαρό αέρα και με σκίτσα του Αρκά καυτηρίασε την στάση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού που δηλώνει πως ο Βόλος δεν έχει ρύπανση. Οι αναφορές του στη στάση του Περιφερειάρχη χωρίς να αναφέρει το όνομά του ήταν επαναλαμβανόμενες, ενώ για τη μήνυση που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου η κ. Κολυνδρίνη στην Εισαγγελία, δήλωσε πως ο Εισαγγελέας θέλει τον ένοχο όταν γίνεται μια μήνυση… Επίσης καυτηρίασε τη σύγχυση που προκαλείται εσκεμμένα για το θέμα, όταν οι υπουργοί και ο περιφερειάρχης πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.

Η μορφή της ρύπανσης έχει αλλάξει
«Η αέρια ρύπανση έχει σχέση με τον τρόπο ζωής και είναι επιτακτική ανάγκης ενός παρατηρητηρίου ρύπανσης. Πριν από μερικά χρόνια η ρύπανση οφειλόταν κυρίως στα αυτοκίνητα που περνούσαν μέσα από την πόλη, σήμερα λόγω περιφερειακού φαίνεται ότι έχει μειωθεί αυτό το ποσοστό ρύπανσης και μπορεί να έχουν αυξηθεί άλλα ποσοστά ρύπανσης. Άρα, η ρύπανση αλλάζει στη διάρκεια του χρόνου. Το δεύτερο που απαιτείται είναι μια συνεχής καταγραφή των ρυπαντών.
Η ρύπανση αποδεδειγμένα πλέον προκαλεί βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε σε 600 πόλεις του κόσμου, η ρύπανση έχει συσχετιστεί άμεσα με αναπνευστικά νοσήματα και καρδιαγγειακά.
Η μελέτη που διενεργήθηκε στην περιοχή μας από το 2001 έως το 2007 έδειξε ότι όταν έχουμε ρύπανση πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στην υγεία. Το δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Για να βγάλουμε συμπεράσματα για τον καρκίνο, απαιτούνται έως και 40 χρόνια παρατήρησης και θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα.
Αναφερόμενος στον καρκίνο του πνεύμονα που σχετίζεται με τον αμίαντο (μεσοθηλίωμα), ο κ. Γπουργουλιάνης σημείωσε ότι η Ελλάδα έδιωξε τον αμίαντο το 2005, παρόλα αυτά συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα μεσοθηλιώματος στη χώρα, ενώ άλλες χώρες που έδιωξαν τον αμίαντο η δεκαετία του 1990 έχουν μείωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Πανδής ανέλυσε μελέτες παρελθόντων ετών που έχουν γίνει στο Βόλο και την Πάτρα και καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις PM2.5 τις βραδινές ώρες και στις δυο πόλεις (ως 220 μg m-3 ). Εκείνες οι μελέτες είχαν δείξει περίπου 80% οργανικές ενώσεις και μαύρο άνθρακα.

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων αύξαναν μετά τις 5μμ και γενικά μεγιστοποιούνταν γύρω στις 11μμ. Η καύση βιομάζας ήταν υπεύθυνη για το 80% των σωματιδίων στις περιόδους με υψηλές συγκεντρώσεις. Από την ανάλυση προέκυπτε ότι πάνω από το 60% της οργανικής μάζας οφειλόταν σε καύση βιομάζας, σύμφωνα με τις έρευνες του 2003.
Εν πολλοίς οι καύσεις από αγροτικές εργασίες και τα τζάκια έφεραν τεράστιο βάρος.

Όπως είπε ο κ. Πανδής για κάθε δέκα μικρογραμμάρια pm 2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα έχουμε αύξηση θνησιμότητας κατά 1%, σύμφωνα με τις έρευνες, ενώ πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στο κόσμο εξαιτίας των σωματιδίων. Τα σωματίδια είναι υπεύθυνα για το 30% των θανάτων καρκίνου των πνευμόνων, για το 25% των εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, ένα τζάκι εκπέμπει για τέσσερις ώρες καύσης 150 μικρογραμμάρια, και έκανε ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην Πάτρα. Επίσης είπε πως όλα τα εστιατόρια πρέπει να προμηθευτούν φίλτρα γιατί ρυπαίνουν με τις ψησταριές.

Ο κ. Κ. Ελευθεριάδης καθηγητής και εκπρόσωπος του Δημόκριτου τόνισε πως η ρύπανση στο Βόλο έχει μεγάλο ιστορικό και αναφέρθηκε και στη νοσηρότητα που προκαλείται από τη ρύπανση.
Πηγές αποτελούν η βιομηχανία, η καύση ξύλων, η βιοτεχνία κλπ.

Σύμφωνα με τις έρευνες μέχρι το 2012 θα έπρεπε να υπάρξει μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μείωση της καύσης ορυκτών και μείωση της επιβαρυντικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Βόλου.
Σημείωσε πως στο Βόλο επιβάλλεται να υπάρχουν σταθμοί μέτρησης και να λειτουργούν συνέχεια και απρόσκοπτα.

Η πόλη του Βόλου σύμφωνα με τις μετρήσεις του μακρινού παρελθόντος, έχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ρύπανσης στο κέντρο, με υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο και νικέλιο.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις στο παρελθόν δεν συνδέονταν, στο μέγεθος της ύπαρξής τους με την ΑΓΕΤ, λόγω και του γεγονότος ότι υπήρχε έντονο το φαινόμενο στο κέντρο της πόλης.

Η έρευνα
Σε εξέλιξη εδώ και έξι μήνες βρίσκεται έρευνα για την αερορύπανση στο Βόλο, της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σακχαρίδη και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Σακχαρίδης παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα έχουν εγκατασταθεί 12 σταθμοί καταγραφής της ρύπανσης και εντός του ερχόμενου εξαμήνου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης.

Το δίκτυο καταγράφει τη ρύπανση ανά περιοχή, αλλά και την πορεία της σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες. Τα στοιχεία που αναμένονται αφορούν τόσο στον βαθμό συμμετοχής στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη βιομηχανία, την κίνηση των οχημάτων και την αιθαλομίχλη, όσο και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή, ενώ θα επιχειρηθεί καταγραφή της ρύπανσης και με drone. Πάντως σήμερα ο κ. Σακχαρίδης τόνισε πως μετρήσεις δείχνουν ότι η επιβάρυνση στην περιοχή του Νοσοκομείου είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στην οδό Σέκερη, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ένα στοιχείο χωρίς την διευρυμένη ανάλυση όλων των δεδομένων.

Μπουκώρος: Διαβεβαιώσεις για τους σταθμούς μέτρησης
Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος αναφέρθηκε στην διαβεβαίωση τον γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Αραβώση για χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με σκοπό τη δημιουργία δικτύου σταθμών μέτρησης.

Μαραβέγιας: Να αναλάβει τις ευθύνες της η Περιφέρεια
Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λέγοντας πως προσπάθησε να μην αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.
«Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο όταν μιλάμε για θέματα υγείας. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε και τόνισε πως δεν έχει γίνει αίτημα στο Υπουργείο για τοποθέτηση σταθμών ρύπανσης.

Λιούπης: Να συνεχιστούν οι επιδημιολογικές μελέτες
Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Αθ Λιούπης τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι επιδημιολογικές μελέτες σε βάθος χρόνου και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει.

Μεϊκόπουλος: Αναστολή ης ΑΕΠΟ του 2014
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας στάσης όλων των τοπικών φορέων για το πρόβλημα, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
«Να μπουν οι επιστήμονες μπροστά και οι πολιτικοί να ακολουθήσουν δίνοντας τη λύση που θα υποδειχθεί», σημείωσε και πρότεινε να γίνει αναστολή της ΑΕΠΟ του 2014.

Κατερίνα Παπανάτσιου
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε ότι, αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο, θα πρέπει να γίνει μια επόμενη συνάντηση προκειμένου να οργανωθεί ο τρόπος αντίδρασης. «Να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο αλλαγής της ΑΕΠΟ, αλλά να έχουμε στοιχεία», είπε.

Κ. Στεργίου
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν θα λυθεί το πρόβλημα», τόνισε ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης του κινδύνου στην πηγή, χωρίς να συγκαλυφθεί το θέμα της καύσης απορριμματογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.

Στ. Λημνιός και Φαίη Τζανετουλάκου
Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Στέλιος Λημνιός επικέντρωσε την τοποθέτησή του στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και την απουσία επαρκών ελέγχων, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ελέγχονται τα δευτερογενή καύσιμα. Η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου εξέφρασε την αγωνία της για την υγεία των παιδιών στον Βόλο και δήλωσε ότι θέλει να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών. Ακόμη ανέφερε ότι οι πολιτικοί δεν στήριξαν τους πολίτες που δέχθηκαν αγωγές και μηνύσεις από την ΑΓΕΤ. “Κανένας δεν στήριξε τους απλούς πολίτες που νοιάζονται μόνο για το περιβάλλον τους. Κάθε μου λέξη χρεώνεται 1000 ευρώ σύμφωνα με την πρόσφατη αγωγή αλλά δεν με πτοεί και θα συνεχίσω. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα πολιτισμού” δήλωσε.

Ιάσονας Αποστολάκης
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονας Ασποτολάκης κατηγόρησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι επαίρεται πως είναι μια από τις πιο πράσινες περιφέρειες στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής τις πηγές πρόκλησης των ρύπων στον Βόλο.
Επίσης κατήγγειλε τη στάση του Δήμου Βόλου λέγοντας ότι η δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να πάρει θέση, καθώς η παράταξή του σκοπεύει να φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ακόμη, κάλεσε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν να γίνουν πλασιέ SRF, δεδομένου ότι η μονάδα παραγωγής που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου θα λειτουργήσει από τον ΣΥΔΙΣΑ στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι. «Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την πλειοψηφία του Αχ. Μπέου», είπε.

Στον επίλογο της εκδήλωσης, ο κ. Ελευθεριάδης σημείωσε ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τους τρόπους δράσης τους καθώς το θέμα έχει πολιτική διάσταση, ενώ ο κ. Στρατηγόπουλος προανήγγειλε συνέχεια των θεματικών εκδηλώσεων για το θέμα της ρύπανσης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το