Τοπικά

Πάνω από 1500 διαδικτυακά μαθήματα σε προπτυχιακές σπουδές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κανονικά διεξάγονται από την περασμένη Δευτέρα τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα οποία μάλιστα προσμετρώνται και στη συνολική διδασκαλία, ώστε να μην χαθεί το εαρινό εξάμηνο.

Οι καθηγητές πραγματοποιούν τα μαθήματα από το σπίτι τους και οι φοιτητές χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες που τους έχει ορίσει το τοπικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα, παρακολουθούν τα μαθήματα σε ώρες που έχει καθορίσει το κάθε Τμήμα.

Η ψηφιακή διδασκαλία εφαρμοζόταν κυρίως στα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά πλέον εξαιτίας της πανδημίας διευρύνθηκε και στα προπτυχιακά προγράμματα.

«Τα διαδικτυακά μαθήματα διεξάγονται κανονικά από την περασμένη Δευτέρα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία της όλης διαδικασίας» τόνισε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Θεοδωράκης και πρόσθεσε πως «η συμμετοχή των φοιτητών είναι ικανοποιητική. Εξάλλου αυτά τα μαθήματα εντάσσονται στο κανονικό διδακτικό πρόγραμμα του εαρινού εξαμήνου».

Ο πρύτανης
Σε αναφορά του στο προσωπικό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης ανέφερε τα εξής: «Ενημερώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι η διεξαγωγή από απόσταση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων υλοποιείται με την καθολική σχεδόν συμμετοχή των διδασκόντων. Στο επίπεδο των προπτυχιακών θα διδαχθούν πλήρως 1.465 (93,1%) και μερικώς (θα εκκρεμεί το εργαστηριακό μέρος) 108 (6,9%) μαθήματα. Αντίστοιχα σε επίπεδο μεταπτυχιακών θα διδαχθούν πλήρως 163 (96,4%) και μερικώς (θα εκκρεμεί το εργαστηριακό μέρος) 6 (3,6%) μαθήματα.

Παρακαλούνται θερμά οι διδάσκοντες των μαθημάτων να προβούν, με δική τους ευθύνη, στην όσο πληρέστερη καταγραφή, βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση των μαθημάτων που υλοποιούν από απόσταση με μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση, εκ των υστέρων, φοιτητών που δεν έχουν, για διάφορους τεχνικούς λόγους, σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στα μαθήματα. Για τεχνικά θέματα που αφορούν στην καταγραφή των μαθημάτων θα ακολουθήσει ανακοίνωση του τμήματος Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο καταγραφή, βιντεοσκόπηση, ηχογράφηση, όπως επίσης αναπαραγωγή και χρήση της ύλης των μαθημάτων που διεξάγονται από απόσταση, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του διδάσκοντα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της παραπάνω απαγόρευσης, θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία επιβολής όλων των νόμιμων κυρώσεων και ιδίως η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του υπαιτίου και ικανοποίηση όλων των αξιώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας».

21 φοιτητές μέσω Εράσμους στις Εστίες
Στους 21 ανέρχονται οι φοιτητές από άλλες χώρες που έχουν έρθει στη Θεσσαλία μέσω Εράσμους για να φοιτήσουν σε Τμήματα του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Από αυτούς ένας φοιτητής διαμένει στην φοιτητική εστία του Βόλου και οι άλλοι 20 στην φοιτητική Εστία της Λάρισας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να μετακινήσει όλους τους διαμένοντες φοιτητές από τις εστίες στα ξενοδοχεία που λειτουργούν ακόμη.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Θεοδωράκης «προς το παρόν οι φοιτητές αυτοί διαμένουν κανονικά στις φοιτητικές εστίες του Βόλου και της Λάρισας και εμείς τους παρέχουμε όλες τις βοήθειες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το