Τοπικά

Πάνω από 1.200 έλεγχοι το 2022 από την Επιθεώρηση Εργασίας στη Μαγνησία

Έχοντας αντιληφθεί ο καθένας τον ρόλο και τη θέση που υπηρετεί κι ενεργώντας συμμετοχικά, οι 11 επιθεωρητές του τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μαγνησίας, καλούνται να διαχειριστούν οποιαδήποτε καταγγελία είτε επώνυμη είτε ανώνυμη, σχετικά με εργατική διαφορά ή με άλλα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Κώστας Μαυρουδής, προϊστάμενος τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Μαγνησίας, μιλώντας στη «Θ» αναφέρθηκε στο έργο του τμήματος και των επιθεωρητών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «όσο περισσότερο οργανώνεται η υπηρεσία μπορεί να διεισδύσει στην παραβατικότητα, να την εντοπίσει και να τη χειριστεί ανάλογα. Όταν η υπηρεσία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να υπάρχει η παραβατικότητα, τότε η κοινωνία έχει θέμα. Χρειάζεται παιδεία και αγωγή».
Ο κ. Μαυρουδής επεσήμανε ότι «οι καταγγελίες δεν αφορούν πάντα σε αναφορές από εργαζόμενους. Μπορεί να είναι ένας συγγενής ή ανταγωνιστής και οι καταγγελίες είναι ως επί το πλείστον ανώνυμες, δεν έχουμε επώνυμες καταγγελίες. Όταν έχουμε εργατική διαφορά είναι επώνυμες καταγγελίες, όπου καλούμε τον εργοδότη και νόμιμο εκπρόσωπο για να λύσουμε το ζήτημα. Το σύνολο σχεδόν των καταγγελιών, αφορά στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, επιδομάτων, ενώ υπάρχουν και κάποιες καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές κι ασφαλιστικές, αν και στην περίπτωση των ασφαλιστικών υποθέσεων, επιλαμβάνεται ο ΕΦΚΑ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν υπάρχει μία καταγγελία, ο έλεγχος γίνεται αυθημερόν από το κλιμάκιο, ενώ όταν υπάρχει επίλυση εργατικής διαφοράς, αυτή γίνεται μέσα σε 15 ημέρες, καθώς είναι και θέμα ταχυδρομείων, για την αποστολή των ειδοποιητηρίων.
Ο προϊστάμενος διευκρίνισε ότι κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρατηρούνται κι υπάρχουν καταγγελίες, παρά στις μεγάλες, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς είμαστε μια υπηρεσία, που μέσα από εποικοδομητική συζήτηση, αντιλαμβανόμαστε την όποια ιδιαιτερότητα και δεν είναι στη δεοντολογία μας το ζήτημα να φτάνει στα δικαστήρια. Γι’ αυτό προσπαθούμε να το αποφεύγουμε, για να μην ταλαιπωρούνται και οι δύο πλευρές». Μάλιστα, κλήθηκε να σχολιάσει και τις περιόδους του χρόνου που υπάρχει επιπλέον «φόρτος» εργασίας στην υπηρεσία επισημαίνοντας ότι εξαρτάται από την περίοδο: «Από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, υπάρχει μια εντατικοποίηση των ελέγχων και με φυσική παρουσία, καθώς υπάρχει επίπεδο απασχόλησης εργατικού δυναμικού».

Ο προϊστάμενος επανέλαβε ότι «η παρουσία οποιασδήποτε επιθεώρησης πέραν από το τιμωρητικό ή διοικητικό κομμάτι, είναι να δημιουργεί μία αίσθηση δικαίου και να διαδραματίσει παιδευτικό ρόλο. Η δουλειά μας είναι να πείσουμε και δεν πείθεις πάντα με το πρόστιμο, αλλά με τη στάση και με τη συμπεριφορά που χρησιμοποιεί ο κάθε επιθεωρητής». Όσον αφορά στις «δύσκολες» καταστάσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι επιθεωρητές, εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και η συμβολή της αστυνομίας.
«Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια κατάρτιση, αλλά το θέμα έγκειται στο πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον ρόλο του, στη θέση που έχει. Πέραν τούτου υπάρχει και το ψυχοδυναμικό στοιχείο» δήλωσε και συνέχισε ο κ. Μαυρουδής: «Πάντως είναι γεγονός ότι με την αυτόβουλη διάθεση όλων, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε και δεοντολογικά, και ηθικά, και επιχειρησιακά μια συμπαγή ομάδα που ανταποκρίνεται στον ρόλο της εξαιρετικά και κυρίως δημιουργεί την αίσθηση της συνεργατικότητας μεταξύ των συναδέλφων».

Στοιχεία
Τα στοιχεία για τον αριθμό των καταγγελιών και των προστίμων που έχει διαχειριστεί το τμήμα, είναι εντυπωσιακά.
Για το 2023 μέχρι τώρα, το πρώτο τρίμηνο, υπάρχουν 60 καταγγελίες που διαχειρίζεται το τμήμα επιθεώρησης, ενώ έχουν επιβληθεί πάνω από 120.000 ευρώ σε πρόστιμα.
Για το 2022, διενεργήθηκαν πάνω από 1.200 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν πάνω από 850.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το