Τοπικά

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Παναγίας στη Γορίτσα “Θ”

naos goritsa

Πανηγυρίζει αύριο ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στον λόφο της Γορίτσας, όπου σήμερα και αύριο αναμένεται να μεταβούν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα θα μεταφερθεί, όπως κάθε χρόνο, με πομπή από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Άνω Βόλου στη Γορίτσα.

Ο θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα, καθώς από τις 7 έως τις 9 το πρωί θα τελεστεί για πρώτη φορά παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής θεία λειτουργία στο Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή, αποτελούμενη από κληρικούς και πιστούς για τη μεταφορά της εικόνας στην εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Γορίτσας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η πομπή θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και διασχίζοντας το μονοπάτι μέσω Άλλης Μεριάς θα καταλήξει στο λόφο της Γορίτσας.

Στη συνέχεια θα τελεστεί ο αγιασμός και θα ακολουθήσουν οι παρακλήσεις, ενώ στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός, όπου θα μιλήσει ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Μήλτος. Ο Ιερός Ναός θα μείνει ανοικτός μέχρι τις 11 το βράδυ.

Αύριο από τις 7.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί θα τελεστεί η θεία λειτουργία, όπου θα χοροστατήσει ο π. Γεώργιος Κωστόπουλος και θα ακολουθήσουν οι παρακλήσεις. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές κοντά στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε ένα μέρος με την ονομασία «Επταπύργιο». Εκεί ανεγέρθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Θράκα ένας μεγάλος ναός προς τιμή της Θεοτόκου Παναγίας. Κοντά στον ναό υπήρχε μια πηγή της οποίας το νερό θεράπευε πολλούς με αποτέλεσμα να ονομαστεί ζωοδόχος πηγής.

Η εύρεση της ιερής εικόνας αποτελεί ακόμη μυστήριο, καθώς οι μαρτυρίες την εμφανίζουν να την κατέχουν οι κάτοικοι του Κατηχωρίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Άλλοι Ναοί που πανηγυρίζουν αύριο, είναι οι εξής:

Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσης: Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του πρωτ. Μιχαήλ Τσούτσα, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πρωτ. Ιωάννου Ντίνου, ο οποίος θα ομιλήσει. Ζωοδόχου Πηγής Κατηχωρίου: Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ   

Λόγω της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, σήμερα Πέμπτη 5/5/2016 από ώρα 16:00 και μέχρι 23:00 και αύριο Παρασκευή 6/5/2016 καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα εκτελούνται δρομολόγια της «Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου Α.Ε.» από την αφετηρία του Αναύρου στον λόφο της Γορίτσας, για τη μεταφορά των προσκυνητών.

Στη διαδρομή αυτή δεν ισχύουν οι κάρτες ελεύθερης κυκλοφορίας των ΑμεΑ., καθώς επίσης οι κάρτες μειωμένου εισιτηρίου των πολυτέκνων, των φοιτητών, μαθητών και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών Α’ Ζώνης (χρώματος μπλε).

Το εισιτήριο είναι Β’ Ζώνης (χρώματος πράσινου) και ισχύουν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών Β’ Ζώνης (χρώματος πράσινου).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το