Τοπικά

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μεγάλο ενδιαφέρον για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα των 1. 000 ευρώ

Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι γονείς να υποβάλλουν αίτηση στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να λάβουν το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ.
Η προθεσμία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αρκετοί γονείς τηλεφωνούν στο γραφείο φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες.
Σημειώνεται πως η έγκριση των αιτήσεων γίνεται από το πανεπιστήμιο, μια διαδικασία που διαρκεί μήνες, ενώ επίσης η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Ιδρύματος με κονδύλια που αποστέλλονται από το υπουργείο.
Ενδεικτικά πέρυσι οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί το καλοκαίρι, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στον Δεκέμβριο για να οριστικοποιηθούν οι εγκρίσεις, ενώ λίγο μετά ξεκίνησε και η καταβολή των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους.

Το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ είναι μια «ανάσα» για τους γονείς, αν σκεφθεί κανείς πως μπορεί να καλύπτει ακόμη και το 30% του συνολικού κόστους του φοιτητικού ενοικίου. Για παράδειγμα αν το μίσθωμα της φοιτητικής στέγης είναι κατά μέσο όρο 250 ευρώ, επί δώδεκα μήνες, ανέρχεται στα 3.000 ευρώ, άρα με τα 1.000 ευρώ του επιδόματος καλύπτει το 30% του κόστους. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να καλύπτει ο δικαιούχος τις προϋποθέσεις που είναι ακαδημαϊκές, όπως να έχει περάσει ο φοιτητής το 50% των μαθημάτων της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και οικονομικές, όπως να μην ξεπερνά το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 30.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί υπάρχει συν στο όριο 3.000 ευρώ, αλλά και να βρίσκεται κάτω από ένα όριο τετραγωνικών μέτρων ως προς την ακίνητη περιουσία. Και βέβαια θα πρέπει αν υπάρχει και μισθωτήριο συμβόλαιο το οποίο ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία.
Πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποβλήθηκαν 6.200 αιτήσεις και εγκρίθηκαν για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος οι 5000.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που αφορούν στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα υποβάλλονται από την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα https://stegastiko.minedu.gov.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ.. Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το