Τοπικά

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επέλεξαν εκατοντάδες υποψήφιοι από τη Μαγνησία -400 πέρασαν σε σχολές

Ρεπορτάζ
ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Εκατοντάδες ήταν και φέτος οι υποψήφιοι από τα Λύκεια της Μαγνησίας οι οποίοι εισήχθησαν σε Τμήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ποσοστό ήταν και φέτος υψηλό και κυμάνθηκε ακόμη και στο 50%.

Πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν για ακόμη μια χρονιά τα παιδαγωγικά τμήματα που βρίσκονται στον Βόλο, ενώ μεγάλη δημοφιλία είχε και το οικονομικό.

Συνολικά 403 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 332 από ΓΕΛ και λυκειακές τάξεις και οι 71 από ΕΠΑΛ πετυχαίνουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και για τις πολυτεχνικές και γεωπονικές σχολές.

Γενικότερα οι υποψήφιοι επέλεξαν όλα τα Τμήματα του Βόλου, αλλά και των γειτονικών νομών με την προοπτική, ώστε αρκετοί από αυτούς να πηγαινοέρχονται με μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην χρειαστεί να νοικιάσουν κάποιο σπίτι.

Από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχε καταγραφεί ως τάση πολλοί υποψήφιοι να στρέφονται στα τμήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να σπουδάσουν, προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα οι οικογένειες.

Αυτή η τάση όχι μόνο ενισχύθηκε στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και εντάθηκε, καθώς λόγω του «λουκέτου» στην οικονομία και την κοινωνία για αρκετούς μήνες, πολλοί εργαζόμενοι ζούσαν με τα 534 ευρώ των αναστολών.

Αυτό είχε ως συνέπεια να περιοριστούν οι επιλογές ως προς τις πόλεις των υποψηφίων που μοιραία στράφηκαν περισσότερο στον τόπο τους, ώστε να μην πληρώνουν ενοίκια και άλλα έξοδα.

Ο παράγοντας των φοιτητικών εξόδων έγινε πιο έντονος και μετά την αύξηση των τιμών στα ενοίκια. Και αυτό προκαλεί ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στους γονείς των παιδιών που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Επίσης ένας ακόμη λόγος που οι υποψήφιοι επιλέγουν το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι το γεγονός ότι το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα σημειώνει μεγάλες επιτυχίες ως προς το γνωστικό και ερευνητικό επίπεδο και βρίσκεται στα χίλια καλύτερα ΑΕΙ παγκοσμίως όντας στις πολύ υψηλές θέσεις των καταστάσεων αξιολόγησης που διεξάγονται από ξένους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί φοιτητές από τον Βόλο αλλά και από τη Θεσσαλία επιλέγουν τα τμήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να φοιτήσουν. Μάλιστα το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα διαθέτει τμήματα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων και αυτό καλύπτει τις ανάγκες των νέων.

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να δεχτεί και φέτος πάνω από 5000 φοιτητές στα 35 τμήματά του.

Από τη στιγμή μάλιστα που και φέτος τα μαθήματα θα διεξάγονται διά ζώσης, αναμένεται να δούμε τους φοιτητές να πηγαινοέρχονται είτε με τα λεωφορεία είτε με τα τρένα για να παρακολουθούν τα μαθήματα και μετά να επιστρέφουν στις μόνιμες κατοικίες τους.

Εξάλλου η οικονομική και υγειονομική κρίση έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα επιβίωσης στις οικογένειες που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να κρατήσουν ζωντανά τα όνειρα των παιδιών τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το