Τοπικά

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Χαρούμενοι οι φοιτητές για την επιστροφή στα αμφιθέατρα

Οι φοιτητές επέστρεψαν εδώ και μία εβδομάδα στα αμφιθέατρα και είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται ξανά μαζί με τους καθηγητές, αλλά και τους συμφοιτητές τους. Ελπίζουν, μάλιστα, να παραμείνουν τα διά ζώσης μαθήματα για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά και να μη χρειαστεί να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση που τους έχει κουράσει.
Φοιτητές από διάφορα μέρη της χώρας βρίσκονται στην πόλη μας για να σπουδάσουν. Το πανεπιστήμιο τούς έλειψε, όπως βέβαια και η πολυπόθητη φοιτητική ζωή, με τις παρέες, τη διασκέδαση, την ανεμελιά αλλά και την ανεξαρτησία από τους γονείς.

Η «Θ» βρέθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο κτίριο της Χωροταξίας, όπου είχαν ξεκινήσει τα μαθήματα. Το κυλικείο δεν είχε ανοίξει και γενικώς επικρατούσε μια ησυχία. «Μα πού είναι οι φοιτητές;» ρωτήσαμε τον ελεγκτή που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του κτιρίου για να ελέγχει τα πιστοποιητικά. «Στις αίθουσες, κάνουν μάθημα» μας απάντησε και πρόσθεσε πως «έρχονται λίγο πριν την έναρξη του μαθήματος και μόλις τελειώσουν αποχωρούν».
Παλιότερα θα παρέμεναν περισσότερες ώρες στο κτίριο, το οποίο από Δευτέρα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια, αφού θα ανοίξει και το κυλικείο και θα μπορούν οι φοιτητές να πάρουν τον καφέ τους και το φαγώσιμο και να παραμένουν εκεί περισσότερο χρόνο.
Στα διαλείμματα οι φοιτητές βγαίνουν εκτός κτιρίου για να πάρουν και μερικές ανάσες χωρίς τις μάσκες που είναι υποχρεωμένοι να φορούν στους εσωτερικούς χώρους.
Τα μαθήματα διεξάγονται με τους φοιτητές να πρέπει να φορούν μάσκες τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα. «Τηρούμε τα μέτρα, αν και με τη συνεχή χρήση της μάσκας, υπάρχει μια δυσκολία στην αναπνοή. Όταν, όμως, υπάρχει καλός εξαερισμός, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα» ανέφεραν φοιτητές.

Συνολικά σε όλο το Πανεπιστήμιο έχουν τοποθετηθεί 63 ελεγκτές για τα πιστοποιητικά και πάνω από 200 καθαριστές αέρα στις αίθουσες και αμφιθέατρα.
Οι φοιτητές προσέρχονται στον χώρο του πανεπιστημίου με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε με το rapid test. Για το θέμα του εμβολιασμού οι φοιτητές ανάφεραν πως αυτό «είναι προσωπικό θέμα του καθενός. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ασφάλεια μέσα στους χώρους».

Διαδραστικότητα μεταξύ καθηγητών και φοιτητών
Πώς, όμως, οι ίδιοι οι φοιτητές βιώνουν τις πρώτες μέρες επιστροφής στα διά ζώσης μαθήματα;
Ο Λευτέρης Παχνιστής σπουδάζει το 4ο έτος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως μας ανέφερε, «επιστρέψαμε στα αμφιθέατρα μετά από ενάμιση χρόνο που σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάναμε τηλεκπαίδευση. Τα συναισθήματα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ανάμικτα. Εξυπηρετούσε και η τηλεκπαίδευση, αφού υπήρχε η άνεση του σπιτιού, ενώ μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει το μάθημα και με ηρεμία. Αλλά σίγουρα το μάθημα μέσα στο αμφιθέατρο είναι καλύτερο, με μεγαλύτερη διαδραστικότητα μεταξύ καθηγητή και φοιτητών, αλλά και μεταξύ των φοιτητών. Μας έλειψαν οι παρέες με τους φίλους μας, γι’ αυτό και οι φοιτητές είχαν μια αγωνία να βρεθούν ξανά μαζί. Άλλωστε τα φοιτητικά χρόνια μια φορά έρχονται».
Παράλληλα στη «Θ» μίλησαν και τρεις φοιτήτριες του 3ου έτους του Τμήματος Χωροταξίας. Η Ειρήνη Κακλαμάνου από τον Βόλο τόνισε πως αισθάνεται πολύ καλά που επέστρεψε στα διά ζώσης μαθήματα. «Μπορούμε να δούμε ξανά τους φίλους μας, να παρακολουθούμε καλύτερα το μάθημα. Εξάλλου με την τηλεκπαίδευση προέκυπταν και διάφορα προβλήματα συνδεσιμότητας, ενώ κάποιοι φοιτητές δεν είχαν και υπολογιστές. Εμείς σπουδάζουμε και χωροτάκτες μηχανικοί που χρειάζεται λόγω της φύσης της επιστήμης να είμαστε στους χώρους του Πανεπιστημίου για να σχεδιάζουμε».
Από την πλευρά της η Χρυσή Καραφουλίδου ήλθε από το Κιλκίς, όπου διαμένει μόνιμα, μετά από ενάμιση χρόνο για να σπουδάσει ξανά στον Βόλο.
«Μου έλειψαν οι φίλες μου και η επικοινωνία μας γινόταν μέσω υπολογιστή» είπε και συμπλήρωσε πως «είναι πολύ πιο χρήσιμο να κάνουμε τα μαθήματα διά ζώσης, αφού πρέπει να σχεδιάζουμε και πράγματα στο πλαίσιο των διδασκαλιών».
«Ελπίζω να μην κλείσουν ξανά τα πανεπιστήμια. Μπορεί να ήμουν στο σπίτι μου ενάμιση χρόνο και τα φοιτητικά έξοδα να είχαν περιοριστεί, αλλά το σωστό είναι όταν σπουδάζεις να βρίσκεσαι στο χώρο του Πανεπιστημίου, και όχι εξ’ αποστάσεως».
Η Χρυσάνθη Γκογκάκη ήρθε από τα Γιάννενα στον Βόλο για να πιάσει ξανά το νήμα της φοιτητικής της ζωής. «Είναι σαφώς καλύτερη η διά ζώσης εκπαίδευση από την τηλεκπαίδευση και αυτό το έχουν αντιληφθεί οι φοιτητές. Μέσα στο αμφιθέατρο το μάθημα είναι διαφορετικό, λύνονται καλύτερα οι απορίες των φοιτητών».
Την περασμένη Δευτέρα λειτούργησαν διά ζώσης στον Βόλο μόνο το Οικονομικό και το Τμήμα Χωροταξίας. Από αύριο Δευτέρα λειτουργούν και τα υπόλοιπα τμήματα της πόλης, οπότε το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το