Τοπικά

Πανεπιστημιακό συγκρότημα στη Νέα Ιωνία – Campus με τρία κτίρια

Η πρόταση έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς το υπουργείο Εργασίας

Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του οικοπέδου της πρώην Βαμβακουργίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου πανεπιστημιακού campus που θα περιλαμβάνει τρία πανεπιστημιακά κτίρια, φοιτητικές εστίες με 500 δωμάτια, χώρους άθλησης αλλά και ερευνητικό κέντρο.

Εκτιμάται ότι σε αυτό το μεγάλο campus που θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή, θα βρίσκονται καθημερινά κοντά στους 3.000 φοιτητές που μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό μπορεί να αγγίζουν και τα 4.000 άτομα.
Η σχετική πρόταση έχει ήδη ολοκληρωθεί και κατατεθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς το υπουργείο εργασίας.
Ο επικεφαλής της επιτροπής καθηγητής και τ. πρύτανης κ. Γιώργος Πετράκος ανέφερε πως «εμείς παρουσιάσαμε την πρόταση στην υπουργό Εργασίας και στη διοικήτρια του ΟΑΕΔ που ανήκει η Βαμβακουργία και η οποία έγινε δεκτή. Ξεκίνησε η διαδικασία και αυτή τη στιγμή γράφεται η πράξη του νόμου για την παραχώρηση του οικοπέδου στο Πανεπιστήμιο για 99 χρόνια, ενώ έχουμε συμφωνήσει με τον ΟΑΕΔ για μια σειρά από ανταποδοτικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ένα ΚΕΚ για άτομα με αναπηρία αλλά και σειρά από χρήσεις κατοικίας που μπορεί να έχουν και οι δικοί του μαθητευόμενοι. Επομένως, όταν ψηφιστεί ο νόμος για την παραχώρηση της Βαμβακουργίας θα υπογραφεί μεταξύ του πρύτανη και της διοικήτριας του ΟΑΕΔ ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα αναφέρει, τι θα μπορεί να χρησιμοποιεί και ο ΟΑΕΔ από το νέο συγκρότημα που θα δημιουργηθεί για τις δικές του ανάγκες. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του μηνός θα έχει εισαχθεί στη Βουλή η διάταξη του νόμου».
Αναφερόμενος στην κατασκευή των κτιρίων είπε ότι θα είναι ένα έργο ΣΔΙΤ που θα ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας και θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Κάποια κτίρια θα γκρεμιστούν και κάποια άλλα θα ανακαινιστούν.
Ο κ. Πετράκος πρόσθεσε πως στο μεγάλο οικόπεδο των 80 στρεμμάτων αναμένεται να ανεγερθούν τρία κτίρια, 4.000-5.000 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, όπου εκεί θα στεγάζονται τα τρία νέα τμήματα που θα λειτουργούν στον Βόλο μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, με αίθουσες, εργαστήρια, γραφεία.
Επίσης θα διαθέτει φοιτητικές εστίες με 500 δωμάτια. Παράλληλα θα λειτουργεί το ερευνητικό κέντρο «Ιάσων» με θερμοκοιτίδες, ερευνητικά εργαστήρια και άλλα. Παράλληλα θα λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα εμπορικό κέντρο.
«Σχεδιάζεται ένα νέο πανεπιστημιακό campus με προϋπολογισμό κοντά στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή η έκταση είναι εκτός σχεδίου πόλης, θα πρέπει να πολεοδομηθεί, να γίνει ένα σχέδιο πόλης με περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες. Χρειάζεται ένας χρόνος για να ωριμάσει όλη αυτή η διαδικασία. Στη συνέχεια ο μέσος χρόνος υλοποίησης των έργων ΣΔΙΤ είναι 2-3 χρόνια. Οπότε μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις».
Ο κ. Πετράκος υπογράμμισε την προοπτική αναβάθμισης της Νέας Ιωνίας μέσα από αυτό το campus. «Στην πρώην Βαμβακουργία θα μετακινούνται καθημερινά 2.000-3.000 φοιτητές που θα φοιτούν στα τρία Τμήματα μαζί με τους 500 φοιτητές που θα διαμένουν εκεί. Επίσης θα πρέπει να προστεθεί και το προσωπικό με τους άλλους καθηγητές και ερευνητές. Θα χρειαστεί επομένως και η δημιουργία χώρων και καταστημάτων παροχής διαφόρων υπηρεσιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το