Τοπικά

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Βιολογίας σήμερα στο 8ο Γυμνάσιο – 8ο ΓΕΛ Βόλου

Σήμερα Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, στο 8ο Γυμνάσιο – 8ο ΓΕΛ Βόλου και ώρα 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Α’ φάση του 15ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Βιολογίας (ΠΔΒ) (τοπικός διαγωνισμός) για μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.
O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ), που διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – IBO), οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και έχει σκοπό την επιλογή και την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους στις μαθητές/τριες να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, αλλά και να συμμετάσχουν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας.
Στον περσινό τοπικό διαγωνισμό οι συμμετοχές είχαν ξεπεράσει τις 90.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ) θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα διενεργηθεί στις 9 Φεβρουαρίου στα κατά τόπους Λύκεια ή Γυμνάσια, που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Εξεταστικά Κέντρα και θα διαρκέσει τρεις (3) ώρες. Σημειώνεται πως η στελέχωση των Εξεταστικών Κέντρων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει από εθελοντές/ντριες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα απασχοληθούν χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο. Οι μαθητές της Α’ ή της Β’ Λυκείου που διακρίνονται κατά τη συμμετοχή τους στην Α’ φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας αποκτούν πλεονέκτημα για τη συμμετοχή τους σε επόμενες φάσεις του διαγωνισμού.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Κυριακή 17 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν α) οι είκοσι τέσσερις (24) πρώτοι/ες μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου, β) οι μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου που απέκτησαν το δικαίωμα αυτό στην πρώτη (1η) φάση του ΠΔΒ 2018 ως μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου τότε (και τώρα μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου) γ) εφόσον το επιθυμούν, οι δώδεκα (12) πρώτοι μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου του διαγωνισμού 2019 και επιπλέον οι μαθητές/τριες που έχουν Μ.Ο. βαθμολογίας Α’ και Β’ τάξης μεγαλύτερο ή ίσο με τον/την τελευταίο/α προκριθέντα/είσα της Β’ Λυκείου (αλλιώς μπορούν να συμμετέχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού 2020).

Στην τρίτη φάση του διαγωνισμού, θα λάβουν μέρος οι δώδεκα πρώτοι/ες μαθητές/τριες της 2ης φάσης και, αφού δεχθούν στοιχειώδη εργαστηριακή κατάρτιση, θα εξεταστούν σε εργαστηριακές τεχνικές και θα αξιολογηθούν συνολικά. Ο χρόνος και ο τόπος θα οριστεί μετά το τέλος της 2ης φάσης (και εντός του Απριλίου 2019).
Οι τέσσερις πρώτοι/ες μαθητές/τριες της τρίτης και τελικής φάσης του διαγωνισμού θα συγκροτήσουν την ελληνική ομάδα συμμετοχής που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στο Szeged της Ουγγαρίας. Οι μαθητές που θα διακριθούν με πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο στην Ολυμπιάδα (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα) αποκτούν τη δυνατότητα εγγραφής σε πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά, η Βιολογία περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στη διεύθυνση http://pdbio.pev.gr.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το