Πολιτισμός

Πανελλήνιο Συμπόσιο Κεραμικής από το Ίδρυμα Οικογένειας Β. Ανετόπουλου στο Μαλάκι

Σήμερα Σάββατο 21 και αύριο Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής του Ιδρύματος Οικογένειας Βασιλείου Ανετόπουλου, πραγματοποιεί για το 2019 το Α’ Πανελλήνιο Συμπόσιο Κεραμικής στον χώρο των εγκαταστάσεών του, στο Μαλάκι Πηλίου.
Το Πανελλήνιο Συμπόσιο συνδιοργανώνεται με την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (Π.Ε.Κ.Α.), τους Κεραμίστες Βόρειας Ελλάδας (ΚΕ.Β.Ε.), τον Σύλλογο Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Νομού Μαγνησίας, την Ομάδα Πατρών «Αρχή Κεραμέων» και από μη οργανωμένους κεραμίστες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο Συμπόσιο συμβάλλει με την εμπειρία του και το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο και η Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, ο Δήμος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Στο Α’ Πανελλήνιο Συμπόσιο Κεραμικής θα διδάξουν οι παρακάτω καταξιωμένοι κεραμίστες: Ανετόπουλος Ευάγγελος, Ανετόπουλος Στυλιανός, Βαβάτσης Γεώργιος, Γαλιγαλίδης Θοδωρής, Γιαννακόπουλος Χρήστος, Γουδίνης Στέργιος, Καρακίτσος Κωνσταντίνος, Κερασιώτου Μάρω, Κοροπούλη Χαρούλα, Μπλίτσιου Ευαγγελία, Παλαμούτη Σοφία, Ρόδιος Νικόλαος, Σκλαβενίτης Νικόλαος, Φιστουρής Στυλιανός και Χριστόπουλος Ηλίας.
Το έτος 1999 οι σημερινοί απόγονοι της οικογένειας των Ανετοπουλέων, που από το έτος 1790 μέχρι σήμερα υπηρετούν την αρχαιότερη και όμορφη τέχνη του πηλού, αποφάσισαν να κάνουν πράξη την αγάπη τους και να προσφέρουν έμπρακτα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της τέχνης. Έτσι απέκτησαν έναν χώρο τεσσάρων στρεμμάτων στο όμορφο Πήλιο και δημιούργησαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που να εξυπηρετούν ένα παλαιό εργαστήριο αρχαίας αγγειοπλαστικής με καμίνι για ψήσιμο με την αρχαία τεχνοτροπία. Με τον χρόνο, στον ίδιο τόπο, δημιουργήθηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ανταποκρίνονται πλήρως στην εξέλιξη της κεραμικής.
Δημιουργήθηκε και το Μουσείο Λαϊκής Αγγειοπλαστικής και έγινε ταυτόχρονα και η πρώτη έκθεση κεραμικής.
Από το 2003 πραγματοποιούνται κάθε χρόνο Διεθνή Συμπόσια Κεραμικής και Διεθνείς Εκθέσεις Κεραμικής.
Όλη αυτή η δραστηριότητα συνέβαλε στο να δημιουργηθεί και δεύτερη αίθουσα στο Μουσείο, η οποία στεγάζει τη σύγχρονη κεραμική, κυρίως από τα έργα που δημιουργήθηκαν στον χώρο του Ιδρύματος, στη διάρκεια των Διεθνών Συμποσίων.

Σήμερα, μετά από είκοσι χρόνια προσπάθειας, το Ίδρυμα έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει νέο άνοιγμα στην ανώτατη εκπαίδευση, με απώτερο στόχο να πραγματοποιηθεί η μεγάλη και μακροχρόνια επιδίωξη των ιδρυτών, για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου που θα διδάσκει και θα διαδίδει την κεραμική. Η πρωτοβουλία όμως πρέπει να αναληφθεί από τον κατάλληλο εκπαιδευτικό φορέα, ώστε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες και πλέον τεκμηριωμένες υπηρεσίες στην τέχνη και στον πολιτισμό.
Το Ίδρυμα έχει μέλη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική, (Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά), στην Ευρώπη, στις χώρες των Βαλκανίων, στη Ρωσία, ακόμη και στη μακρινή Κορέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το