Πολιτισμός

Πανελλήνιο συνέδριο Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βόλο

PANEL SYNEDR POLIT KLHRONOMIAS - prosklhsh (1)

Ένα σημαντικό συνέδριο, διεθνών προδιαγραφών, που διοργανώνουν φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, θα φιλοξενηθεί στο Βόλο από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για το πρωτοπόρο και καινοτόμο “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς – 2015 ” (Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-2015), στο οποίο θα λάβουν μέρος επιστήμονες υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας, από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά), ενώ ήδη υπεβλήθησαν εργασίες από εκατοντάδες επιστήμονες, κρατικούς, πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς φορείς, την επεξεργασία των οποίων ήδη ολοκλήρωσε  η  Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Συνολικά οι εισηγήσεις του συνεδρίου ανέρχονται σε 75 και οι συγγραφείς των εργασιών αυτών ανέρχονται στους 190, ενώ οι Σύνεδροι αυξάνονται κάθε μέρα με γρήγορους ρυθμούς και ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Σημειώνεται ότι οι  εγγραφές συνέδρων συνεχίζονται κανονικά στην επίσημη ιστοσελίδα  του Συνεδρίου www.euromed2015.eu .

Το σημαντικό αυτό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, είναι πρωτοβουλία  του Δευτεροβάθμιου Εθελοντικού  Οργανισμού “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Πρόεδρος Κ. Σκριάπας -Θεσσαλία-Ελλάδα) , του  Εργαστήριου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης ΤΕ.ΠΑ.Κ-Κύπρος-) και του  Εργαστήριου Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα (Dr Θεόδ. Γκανέτσος -Πειραιάς- Ελλάδα) , που συνεργάζονται στενά για το μεγάλο αυτό θέμα εδώ και μήνες.

Φορείς της Πολιτείας, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας (τελεί υπό την Αιγίδα της), ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),  η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Κρατικοί Φορείς, το ICOMOS Ελλάδος, το ICOMOS  Κύπρου, η CIPA Heritage Documentation ,η HEDA, το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών, το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, συμμετέχουν με εκπροσώπους τους και στηρίζουν το συνέδριο, το οποίο   αποτελεί  μεγάλη συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων  που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Ο Πολιτισμός, η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο  τουρισμός είναι οι μεγάλες προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει το Συνέδριο, αφού  για την Ελλάδα το βαρύ “όπλο” της είναι ο Πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το