Τοπικά

Πανελλήνιο ογκολογικό συνέδριο από χθες στο Βόλο- Αυξάνονται οι θεραπείες κατά του καρκίνου «Θ»

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πάνω από 150 ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, παθολόγοι, χειρουργοί από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στο τριήμερο ογκολογικό συνέδριο, που άρχισε χθες στο ξενοδοχείο «Volos Palace» και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή. Θέμα του συνεδρίου είναι οι μοριακά στοχευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, οι οποίες μάλιστα επεκτείνονται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ανάπτυξη και νέων φαρμάκων.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική και Διεθνή Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών σε συνεργασία με το Β’ Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, παθολόγος-ογκολόγος και διευθυντής της Κλινικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» κ. Παρίσης Μακραντωνάκης τόνισε πως το θέμα του συνεδρίου αφορά στο συντονισμό των ειδικοτήτων για την αξιολόγηση και εφαρμογή των μοριακά στοχευμένων θεραπειών στους συμπαγείς όγκους. Για το λόγο αυτό στο Βόλο έχουν έρθει γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις για τα καινούρια φάρμακα στις στοχευμένες θεραπείες. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το τοπίο, όπου γίνονταν μόνο χημειοθεραπείες, αλλά έχουν αναπτυχθεί και θεραπείες που στοχεύουν απευθείας στο καρκινικό κύτταρο. Είναι θεραπείες πιο αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς. Και συνεχώς βγαίνουν καινούρια φάρμακα. Για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση του μελανώματος η χημειοθεραπεία είχε 10% ανταπόκριση και οι καινούριες στοχευμένες θεραπείες έχουν 55% ανταπόκριση. Πολύ καλά είναι τα αποτελέσματα και για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπου αν υπάρξουν μεταλλάξεις, μπορούμε να δώσουμε στον ασθενή χάπι από το στόμα. Το μειονέκτημα αυτών των θεραπειών είναι ότι κοστίζουν πολύ ακριβά, αν και καλύπτονται από τα Ταμεία. Γι’ αυτό και θέλουμε να ενημερώσουμε τους γιατρούς, για να διεξάγεται όσο το δυνατόν καλύτερα η θεραπεία».
Οι ογκολόγοι στο συνέδριο τόνισαν πως μέσα στην κρίση τα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί, ενώ εμφανίζονται και σε νέους ανθρώπους. Βέβαια τα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί και για το λόγο ότι πλέον οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερα χρόνια και σε κάποιο στάδιο της ζωής τους αναπτύσσουν και καρκίνο.
Αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη θεραπεία του καρκίνου, ο κ. Μακραντωνάκης είπε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου στον καρκίνο του μαστού, ενώ γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και του παγκρέατος.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε πως «σε καμιά άλλη εποχή δεν υπήρξε τέτοια ελπίδα για επαναστατικές προόδους στον τομέα της έγκαιρης διαγνωστικής και θεραπευτικής ιατρικής. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, η κλινική ιατρική μετακινείται στη γονιδιωματική και μοριακή ιατρική. Νέες μοριακές και γονιδιακές προσεγγίσεις αποβλέπουν στην πρόληψη και θεραπεία των ανίατων ασθενειών. Νέες θεραπείες, μοριακά στοχευμένες, μεταφράζονται από την εργαστηριακή έρευνα στην κλινική εξατομικευμένη πράξη με τη βοήθεια της νανοβιοτεχνολογίας. Και στο παρόν συνέδριο προβάλλονται αυτές οι θεραπείες ως ιδανική αντιμετώπιση των συμπαγών όγκων. Επιλεγμένες με βάση τα χαρακτηριστικά του όγκου και της γενετικής του, με επίδραση σε εξειδικευμένα μόρια των καρκινικών κυττάρων, με ελάχιστη βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα, θεμελιώνουν χρηστές ελπίδες για την τροποποίηση της πορείας και την αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου. Εύλογα εντυπωσιαζόμαστε και χαιρόμαστε».

Ανανεώνεται ο εξοπλισμός της Μονάδας  Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Τρικάλων

«Ανεπτυγμένη είναι μία χώρα όταν ο φτωχός δεν προστρέχει σε παροχή υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όταν ο πλούσιος έρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο για να θεραπευτεί». Με την παραπάνω φράση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αποτύπωσε από τα Τρίκαλα τη στρατηγική που έχει χαράξει η Περιφέρεια στον τομέα της δημόσιας υγείας και ακολουθεί, στηρίζοντας τα νοσοκομεία της περιοχής με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Χθες ο κ. Αγοραστός μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη επισκέφθηκε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Τρικάλων, για την οποία προ ημερών υπέγραψε την προέγκριση σύμβασης για την προμήθεια δέκα μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού αιμοδιήθησης και on-line μεθόδων και ενός φορητού Συστήματος Υπερηχοτομογραφίας, τύπου Α, συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ.
Ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το διοικητή του Νοσοκομείου, το διευθυντή της Μονάδας και το υγειονομικό προσωπικό, για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας πως η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών παροχής δημόσιας υγείας, πρέπει να είναι ο στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Να σημειωθεί πως για το Νοσοκομείο Τρικάλων μέσω του ΕΣΠΑ, μέχρι σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί η προμήθεια ενός ψηφιακού μαστογράφου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και ενός ψηφιακού στεφανιογράφου, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το