Τοπικά

Πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο στην Αγριά: Αύξηση έως 30% περίπου των καρδιολογικών περιστατικών

Γύρω στο 20%-30% έχουν αυξηθεί τα καρδιολογικά περιστατικά στην Ελλάδα λόγω του άγχους και της πίεσης από την οικονομική κρίση, του καπνίσματος, του ζακχάρου και της κακής διατροφής. Μάλιστα σημειώνεται αύξηση και στα βαρέα καρδιολογικά περιστατικά.
Τα ανησυχητικά στοιχεία τονίστηκαν στη χθεσινή έναρξη του 5ου πανελλήνιου συνεδρίου που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Valis Αγριάς από την Ένωση Επαγγελματιών καρδιολόγων παρουσία 200 γιατρών.
Το παρών στη χθεσινή εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει στην Ελλάδα ο ιατρικός τουρισμός μέσα από την προσέλκυση πολλών τουριστών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος κ. Φώτης Πατσουράκος ανέφερε πως «είναι το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριό μας που αποφασίσαμε να κάνουμε στην όμορφη πόλη του Βόλου. Το συνέδριο αφορά όλους τους γιατρούς, καθώς πέρα από τα επιστημονικά ζητήματα, όπως τα γονιδιακά προβλήματα από τις καρδιοπάθειες, τη στεφανιαία νόσο, αναφερόμαστε στη συνταγογράφηση, στα οικονομικά της υγείας, πώς πρέπει να γίνεται μια γνωμάτευση, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις και για τη συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ αφού υπάρχουν προβλήματα».
Ο ίδιος αναφορικά με την καθυστέρηση πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ είπε «πως από τους τέσσερις μήνες που ήταν πριν λίγο καιρό έχει μειωθεί στους τρεις μήνες, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας είπε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει πέσει στους δύο μήνες. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011-2012 που ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει και πληρώνει, όπως για τον οίκο Ναύτου, τον ΟΠΑΔ, τον ΤΑΥΤΕΚΩ, αλλά ο μεγάλος ασθενής είναι ο ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει όλα τα άλλα Ταμεία και δεν πληρώνει. Υπολογίζουμε πως οι συνολικές οφειλές προς τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς τόσο από τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις τρέχουσες, ανέρχονται στα 300.000.000 ευρώ, ποσά που αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά».

Ο κ. Πατσουράκος πρόσθεσε πως «μέσα στην περίοδο της κρίσης έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση καρδιολογικών περιστατικών στα ιατρεία μας κοντά στο 20-30%. Μάλιστα παρατηρούμε και αύξηση των βαρέων περιστατικών, ενώ βλέπουμε και πολίτες κάτω των 40 ετών με καρδιακά προβλήματα, με εμφράγματα. Αυτό οφείλεται στο κάπνισμα, στο στρες, στην κακή διατροφή, αλλά και στην έλλειψη σωματικής άσκησης».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κ. Γιώργος Μαμπλέκος επισήμανε πως η αύξηση στα καρδιολογικά περιστατικά μέσα στην κρίση αγγίζει γύρω στο 20-30% και αυτό το δείχνουν μελέτες που βγαίνουν συνεχώς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το