Τοπικά

Πανελλήνια διάκριση της Ομάδας Τάλως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο» συνολικά έλαβαν μέρος 25 σχολικές ομάδες με τη συμμετοχή 147 μαθητών/μαθητριών και 39 εκπαιδευτικών από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας.
Η οργανωτική επιτροπή συγχαίρει όλες τις συμμετέχουσες ομάδες για την ποιότητα των εργασιών τους. Στην εκδήλωση, πέρα από τα σχολεία που διακρίθηκαν, βραβεύτηκαν για την επιστημονική εγκυρότητα και καινοτομία οι εργασίες που διεξήγαγαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού και οι εκπαιδευτικοί από: – Γυμνάσιο Ραφήνας, ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας και ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, Εκπαιδευτική Ομάδα Τάλως Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιδιαίτερα η ομάδα Τάλως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βραβεύεται για την ιδιαιτερότητα, την καινοτομία αλλά για την υλοποίηση της κατασκευής του σεισμογράφου με την τεχνολογία της Lego Mindstorm EV3 που δεν είχε καμία άλλη εκπαιδευτική ομάδα.
Η βράβευση έγινε στον ιστορικό χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.
Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από τον θόλο-σύμβολο του κτιρίου Σίνα. Με το τηλεσκόπιο αυτό ο Julius Schmidt, αστρονόμος και τρίτος διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το