Τοπικά

Πανελλήνια διάκριση μαθητριών στη λογοτεχνία “Θ”

Σ19Φ1

Μεγάλη διάκριση πέτυχε το 1ο ΓΕΛ Βόλου, καθώς οι δύο μαθήτριες της Β’ τάξης Νάντια Μπατζιάκα και Χριστίνα Παλιούρα κατέλαβαν με το διήγημα που έγραψαν την τέταρτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνίας, όπου συμμετείχαν 2.700 από όλη την Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων και των τιμητικών τίτλων θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση στην παλιά Βουλή στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου.

Για ένα περίπου μήνα οι μαθήτριες που είναι και φίλες εντός και εκτός σχολείου, έγραφαν το διήγημα. Η ιστορία του αφορούσε στη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους ρίζες και τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Στη χώρα μας μια κοπέλα από προσφυγική οικογένεια ερωτεύεται ένα νεαρό άντρα που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αρχικά υπάρχουν οι προκαταλήψεις των γηγενών για τους πρόσφυγες, αλλά τελικά η αγάπη θα υπερνικήσει τις δυσκολίες αυτές.

Με το διήγημά τους οι δύο μαθήτριες συνδέουν τον έρωτα ως στοιχείο της ζωής του ανθρώπου με ένα κορυφαίο δραματικό γεγονός στη νεοελληνική ιστορία, αλλά και τον αγώνα που έκαναν οι πρόσφυγες για να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Η μαθήτρια Νάντια Μπατζιάκα τόνισε πως «το θέμα του διηγήματος είναι ερωτικό και σχετίζεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ειδικότερα αφορά μια κοπέλα που με την οικογένειά της έχουν έρθει ως πρόσφυγες από τη Σμύρνη στην Ελλάδα και έχει βρει εργασία. Παράλληλα έχει γνωρίσει και ένα νεαρό που οι γονείς του όμως δεν θέλουν να είναι μαζί, γιατί δεν τους θεωρούν Έλληνες τους πρόσφυγες. Στη συνέχεια, όμως οι γονείς βλέπουν πόσο αγαπιούνται μεταξύ τους οι δύο νέοι και πόσο καλό χαρακτήρα έχει η κοπέλα. Η ιστορία έχει αίσιο τέλος Τα μηνύματα του διηγήματος σχετίζονται πρώτον, με τις συνέπειες της ΜικρασιατικήςΚαταστροφής και τη δύσκολη προσαρμογή των προσφύγων στην Ελλάδα, και δεύτερον, ότι η δύναμη της αγάπης μπορεί και τα ξεπερνά όλα».

Η ίδια πρόσθεσε πως «είμαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία μας αυτή, γιατί έτσι δώσαμε μια σημαντική διάκριση στο σχολείο μας».

Παίρνοντας το λόγο η μαθήτρια της Β’ τάξης Χριστίνα Παλιούρα υπογράμμισε ότι και οι δυο μας είχαμε ένα ενδιαφέρον για τη Μικρασιατική Καταστροφή που διδαχθήκαμε ως γεγονός στη Γ’ τάξη Γυμνασίου. Ήταν το πρώτο μου διήγημα που έγραψα και η εμπειρία ήταν πολύ όμορφη, ενώ τώρα έχω ξεκινήσει να γράφω και άλλα διηγήματα. Και πρόκειται για μια ξεχωριστή δραστηριότητα, γιατί ξεκινάς από κάτι ανύπαρκτο και αρχίζεις να δημιουργείς μια ιστορία με ήρωες, χαρακτήρες. Μου αρέσει όλη αυτή η διαδικασία, μέσα από την οποία καταθέτεις απόψεις, προβληματισμούς, αγωνίες, συμβολισμούς. Μάλιστα το σχολείο εμβαθύνει τη σύνδεση του μαθητή με τη λογοτεχνία. Στη σημερινή εποχή οι έφηβοι έχουν μια εικόνα για τους Έλληνες πεζογράφους και προσπαθούν να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία κυρίως το καλοκαίρι, οπότε υπάρχει ο απαιτούμενος ελεύθερος χρόνος».

Ο καθηγητής φιλολογίας του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Γιώργος Βουλγαρίδης τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη διάκριση που πέτυχαν οι δύο μαθήτριες του σχολείου μας. Ο πανελλήνιος διαγωνισμός της Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος είναι πολύ σημαντικός για την εκπαίδευση και η τέταρτη θέση που απέσπασε το διήγημα των δύο μαθητριών, αποκτά μεγάλη σημασία. Μάλιστα οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ανήλθαν στις 2.700, ενώ τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν πολύ αυστηρά. Το 1ο ΓΕΛ Βόλου έχει παράδοση με επιτυχίες σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το