Τοπικά

Πανελλήνια διάκριση απέσπασε το ΓΕΛ Καναλίων σε διαγωνισμό για τη σχέση βιοηθικής και τεχνολογίας

Την τρίτη θέση στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Η Δική μου Βιοηθική» που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ απέσπασε το Γενικό Λύκειο Καναλίων
Όλες οι εργασίες της «Ενότητας Θεσσαλονίκης» παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή των σχολείων τόσο διά ζώσης, όσο και διαδικτυακά. Η ομάδα του σχολείου πραγματοποίησε εργασία με θέμα «Μεταμόσχευση και δωρεά οργάνων – Γεγονότα, σκέψεις, συμπεράσματα και προτάσεις», με μέλη της ομάδας τη μαθήτρια της Γ’ τάξης Ελένη Ευαγγελινού και επιβλέπουσες καθηγήτριες, τη Μαρία Γεροφώτη, καθηγήτρια πληροφορικής και την Ασπασία Μπάσιου, διευθύντρια του ΓΕΛ Καναλίων.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να ενθαρρύνει τον προβληματισμό για τη Βιοηθική μέσα στην τάξη, καθώς και τον δημόσιο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα των ηθικοκοινωνικών συνεπειών της σύγχρονης τεχνολογίας. Ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της άμβλωσης, της ευθανασίας, των μεταμοσχεύσεων, της δωρεάς οργάνων, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της κλωνοποίησης προσεγγίστηκαν από τους μαθητές με έγκυρα επιστημονικά στοιχεία και χωρίς προκαταλήψεις, δίνοντας αφορμή για λόγο και αντίλογο, προβληματισμό και φυσικά διεύρυνση της κριτικής σκέψης.

Η συμμετοχή του Λυκείου Καναλίων βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόκειται ουσιαστικά για σύντομο ντοκιμαντέρ – συνέντευξη διάρκειας 15 λεπτών, στην οποία μια 23χρονη κοπέλα μιλάει για το δώρο ζωής που της δόθηκε, όταν στα 18 της υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνευμόνων. Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στα Κανάλια, με φόντο τη λίμνη Κάρλα και ολοκληρώνεται, προβάλλοντας την ηθική διάσταση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.
Σε δήλωσή της η καθηγήτρια κ. Μαρία Γεροφώτη ανέφερε τα εξής: «Ήταν μια πολύ πλούσια εμπειρία συνολικά, από τη σύλληψη της ιδέας, την κινηματογράφηση και το μοντάζ μέχρι την παρουσίαση του τελικού αποτελέσματος, καθώς στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Εμβαθύναμε σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα που θεωρώ παραμένει ταμπού στη χώρα μας ακόμα, αυτό της δωρεάς οργάνων και προσπαθήσαμε να το παρουσιάσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, έχοντας στον νου μας ότι θέλουμε να αγγίξουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φωτογράφο Βαγγέλη Ξένο για την ευγενική παραχώρηση ψηφιακού υλικού του, ένα μικρό μέρος του οποίου στολίζει τη σύντομη ταινία μας».

Η διευθύντρια του ΓΕΛ Καναλίων κ. Ασπασία Μπάσιου επισήμανε πως «στόχος της συμμετοχής μας ήταν η ενθάρρυνση του προβληματισμού για θέματα βιοηθικής, καθώς και η ευαισθητοποίηση των μαθητών γι’ αυτά τα θέματα μέσα στην τάξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στη μαθήτρια Ελένη Ευαγγελινού, όσο και στην καθηγήτρια Πληροφορικής Μαρία Γεροφώτη που υπό τη σημαντική βοήθειά της εκπροσωπήθηκε το σχολείο μας στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση».
Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Ελένη Ευαγγελινού τόνισε πως «ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, καθώς εντρύφησα στο θέμα της δωρεάς οργάνων που είναι πολύ καθοριστικό για να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μαζί με την καθηγήτρια μελετήσαμε υλικό για τις δωρεές και πήραμε μια συνέντευξη από κοπέλα η οποία έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Μάλιστα δημιουργήσαμε και το σχετικό βίντεο. Για την όλη εργασία μας βραβευτήκαμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό που έγινε στη Θεσσαλονίκη».
Η ίδια προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις από την ομάδα προσανατολισμού των Επιστημών Υγείας, επομένως το θέμα της δωρεάς οργάνων ήταν και μια αφορμή για να ασχοληθεί με τα ζητήματα της βιοηθικής.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κουρέτας και Τσικριτσής έκαψαν τον βασιλιά Καρνάβαλο στον Τύρναβο (φωτό – βίντεο)

Με την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου και τη ρίψη πυροτεχνημάτων έληξε η μεγάλη παρέλαση του…

17 Μαρτίου 2024

Ισλανδία: Βρυχάται το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες – Δείτε live εικόνα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω της έκρηξης του ηφαίστειου, που βρίσκεται…

17 Μαρτίου 2024

Έκαψαν τον καρνάβαλο στην Πάτρα – Περισσότεροι από 60 χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις εκδηλώσεις

Περισσότεροι από 60.000 καρναβαλιστές μετέφεραν για περίπου έξι ώρες το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα της…

17 Μαρτίου 2024

Εκλογές στη Ρωσία: Νίκη του Πούτιν με μεγάλο ποσοστό δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Όπως αναμενόταν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία του στην προεδρία της…

17 Μαρτίου 2024

Κομφετί, χορός και τραγούδι στην καρναβαλική παρέλαση στην Ξάνθη

Με χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες πλημμύρισε την Κυριακή (17/03) η Ξάνθη, για τη μεγάλη καρναβαλική…

17 Μαρτίου 2024

Να τιμωρηθεί, δεν θέλω συγγνώμη, λέει ο μάγειρας που δέχθηκε επίθεση για μια μερίδα κοντοσούβλι

O μάγειρας σε ουζερί της Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από…

17 Μαρτίου 2024