Τοπικά

Πανελλαδική σύσκεψη συλλογικοτήτων ενάντια στην καύση των απορριμμάτων με πρωτοβουλία της “No Burn”

Διαδικτυακή σύσκεψη με σκοπό τον πανελλαδικό συντονισμό του κινήματος σε μια εκστρατεία για μια πανελλαδική ημέρα κοινής δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών NO BURN και σε συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των συλλογικοτήτων, που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: ΑπΟ Δράσης – Σταγιάτες (Πήλιο), Δυτικό Μέτωπο (Αθήνα), Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων, Νέοι για το περιβάλλον (Βόλος), Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (Κρήτη), Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οικολογικό Δίκτυο, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN, Χωματερή STOP-Πολίτες Εν Δράσει (Αθήνα, Πετρούπολη), Support Earth (Αθήνα). Επίσης παραβρέθηκε και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου.

Όπως τονίστηκε, απέναντι στο ζοφερό μέλλον, που ετοιμάζει με την καύση απορριμμάτων η κυβέρνηση της ΝΔ (συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, συνεκτιμήθηκε ότι οι κατά τόπους αντιστάσεις χρειάζεται να συντονίσουν το βηματισμό τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να οργανωθεί μία συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης, παρεμβάσεων και δράσεων, προσανατολισμένη προς μια πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων.

Βασική αιχμή αυτής της κοινής δράσης είναι η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων που αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Προβλέπεται μάλιστα, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η δημιουργία τεσσάρων φαραωνικών μονάδων καύσης πανελλαδικής εμβέλειας και ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καύσης σε πολλές από τις 43 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που βασικό τους έργο θα είναι η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου (SRF-RDF). Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επιλέγουν αυτό το πεδίο σήμερα ως πηγή κερδοφορίας. Απέναντί τους πρέπει να βρουν τις τοπικές κοινωνίες κι ένα μαζικό κίνημα που ταυτόχρονα θα διεκδικήσει μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων (από την παραγωγή ως τη διαχείριση).

Η επόμενη οργανωτική πανελλαδική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου και οι διοργανωτές καλούν να συμμετέχουν σ’ αυτή και άλλες τοπικές κινήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το