Τοπικά

Πανελλαδική πρωτιά και διεθνής διάκριση ΤΕΦΑΑ

Μια σημαντική διάκριση πέτυχε το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη του Πανεπιστημίου της Σανγκάη καταλαμβάνει θέση μεταξύ 100-150 ανάμεσα στα 300 καλύτερα Τμήματα παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στις αθλητικές επιστήμες και τη φυσική άσκηση. Παράλληλα καταλαμβάνει την 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ομοειδών τμημάτων του.

Είναι η τέταρτη φορά που δημοσιεύεται ο συγκεκριμένος πίνακας της Σανγκάης που περιλαμβάνει κορυφαίες αθλητικές σχολές και τμήματα αθλητικών σπουδών.
Όπως αναφέρει το www.alfavita.gr το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατετάγη στις 101-150 και στην 1η θέση στην Ελλάδα του πίνακα της Σανγκάης, η Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), βρίσκεται στις θέσεις 151-200, το αντίστοιχο Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επίσης βρίσκεται στις θέσεις 151-200 παγκοσμίως και στη 2η θέση στην Ελλάδα μαζί με το Τμήμα του ΕΚΠΑ στην Ελλάδα, και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, βρίσκεται στις θέσεις 201-300 και στην 3η θέση στην Ελλάδα.
Τα 300 κορυφαία πανεπιστήμια της συγκεκριμένης κατάταξης βαθμολογήθηκαν με βάση τρία κριτήρια και πέντε δείκτες, που αξιολογούν αποκλειστικά την ακαδημαϊκή και ερευνητική επίδοσή τους:

Πρώτο, το κριτήριο «Ερευνητική Παραγωγή» με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 40% και περιλαμβάνει δύο δείκτες: (α) Τον δείκτη «Αριθμός Άρθρων στη βάση Web of Science» (PUB), για την περίοδο 2015-2019, ο οποίος αφορά στα συνολικά άρθρα και δημοσιεύσεις της Σχολής (20%) και (β) τον δείκτη «Συνολικού Αριθμού Ετεροαναφορών» (CIT) από τα συγκεκριμένα άρθρα και δημοσιεύσεις της Σχολής Αθλητικών Σπουδών (20%).
Δεύτερον, το κριτήριο «Ποιότητα της Έρευνας» με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 50% και περιλαμβάνει δύο δείκτες: (α) Τον δείκτη «Ετεροαναφορές ανά άρθρο» (CPP), δηλαδή ένα μέσο όρο του πόσες φορές ένα άρθρο της Σχολής αναφέρεται σε άλλες δημοσιεύσεις (25%) και β) ο «Αριθμός Άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στο 25% των σημαντικότερων ερευνητικών περιοδικών» (TOP) (25%).

Τρίτον, το κριτήριο «Διεθνή Συνεργασία» (IC) με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 10% και περιλαμβάνει τον δείκτη «Ποσοστό άρθρων με διεθνή συνεργασία στο σύνολο των άρθρων».
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Θεοδωράκης δήλωσε πως «είναι μια πολύ σημαντική διάκριση που επιβεβαιώνει το σπουδαίο ερευνητικό έργο το οποίο επιτελείται από τους καθηγητές στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ερευνητικό έργο το οποίο έχει πολλές αναφορές σε διεθνές επίπεδο, ενώ είναι και χρηματοδοτούμενο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί διδάκτορες και μεταδιδάκτορες οι οποίοι κάνουν την έρευνά τους και παράλληλα αμείβονται».
Παράλληλα σημείωσε πως «στόχος μας είναι να ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ παράλληλα είναι και ένα κίνητρο για τους φοιτητές και τους τελειόφοιτους Λυκείων για να γνωρίζουν τη δουλειά που γίνεται στο τμήμα μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το