Τοπικά

Πανελλαδική έρευνα καταγράφει υψηλή κινητικότητα στην αγορά κατοικίας για τη Μαγνησία

Στις περιοχές της χώρας με την εντονότερη κινητικότητα στην αγορά κατοικίας εντάσσεται πλέον η Μαγνησία η οποία αποτελεί και ελκυστικό τουριστικό προορισμό δημιουργώντας προοπτικές για ενδιαφερόμενους ξένους να προχωρήσουν σε αγορές πολυτελών κατοικιών.
Την τάση αυτή αποτυπώνουν σε δημοσιεύματά τους τόσο η «Καθημερινή», όσο και το «Έθνος», αναφέροντας τις περιοχές με την υψηλότερη κινητικότητα στις αγοραπωλησίες, αλλά και τα αίτια αυτής της εξέλιξης σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Arbitage Real Advisors.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται οι δύο περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση και κινητικότητα στις αγοραπωλησίες είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Στη δεύτερη κατηγορία με πολύ έντονη δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας εντάσσονται η Μαγνησία, η Πάτρα, τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η Χαλκιδική, η Καβάλα.

Στη Μαγνησία όπου το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν, αφορούν ακίνητα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό διαμορφώνεται σε 790 ευρώ/τ.μ. (μέση χαμηλή τιμή) έως 1.960 ευρώ ευρώ/τ.μ. (μέση υψηλή τιμή).
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη, η οποία μάλλον δεν θα ανακοπεί και το επόμενο διάστημα;
Η αναστολή του ΦΠΑ 24% για όσα ακίνητα είχαν οικοδομική άδεια από 1η Ιανουαρίου του 2016, είναι μία αιτία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η έκπτωση έως του 40% των δαπανών ανακατασκευής και αναβάθμισης που έχει προωθηθεί από την κυβέρνηση. Αυτές οι δύο αλλαγές «ζεσταίνουν» το ενδιαφέρον από τους Έλληνες αγοραστές που στοχεύουν τόσο σε νέα, όσο και σε παλιά ακίνητα.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και ο λόγος της αύξησης του ενδιαφέροντος λόγω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ωθούν σε ανεγέρσεις νέων κατοικιών ή ανακαίνισης των παλιότερων. Επίσης κομβικό ρόλο έχει και το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών που βλέπουν τη Μαγνησία και συνολικά την Ελλάδα ως έναν πολύ ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Το ενδιαφέρον εκφράζεται από ξένους ιδιώτες που θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι στην πόλη ή σε κάποιο τουριστικό θέρετρο, αλλά ενδεχομένως και από οργανωμένα κεφάλαια που ενδιαφέρονται για τουριστικές επενδύσεις διαβλέποντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει με τον ίδιο δυναμισμό και τα επόμενα χρόνια εκατομμύρια τουρίστες.
Η αύξηση της ζήτησης φαίνεται πως επιφέρει και αύξηση στις τιμές των ακινήτων. Έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε ότι οι αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11% στην Αθήνα και 7,7% πανελλαδικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το