Ελλάδα

Πανελλαδικές: To τελικό σχέδιο για το νέο λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Τέλος στην αγωνία των µαθητών βάζει το υπουργείο Παιδείας, µε την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, την επόµενη εβδοµάδα -κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη- οι σχετικές διατάξεις θα γνωστοποιηθούν και στη συνέχεια το υπουργείο θα προχωρήσει στη θεσµοθέτηση του νέου λυκείου και του εξεταστικού συστήµατος, έως τα τέλη του µήνα.

Το νέο εξεταστικό σύστηµα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας τον περασµένο Σεπτέµβριο, αλλά υπάρχουν ακόµη πάρα πολλές λεπτοµέρειες που πρέπει να οριστικοποιηθούν µε δεδοµένο ότι τα παιδιά που φέτος πηγαίνουν στη Β’ Λυκείου στο τέλος της χρονιάς θα κληθούν να καταθέσουν µηχανογραφικό δελτίο, επιλέγοντας 10 σχολές στις οποίες θα επιθυµούσαν να φοιτήσουν. Αυτή η αλλαγή στο σύστηµα εισαγωγής είναι βασική, µε δεδοµένο ότι έτσι θα προκύψουν οι λεγόµενες «πράσινες» σχολές που θα έχουν ελεύθερη εισαγωγή και οι «κόκκινες» που θα απαιτούν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός, δεν θα υπάρχουν µεγάλες διαφορές από τις αρχικές ανακοινώσεις και το βασικό πνεύµα των αλλαγών είναι η ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στη Β’ Λυκείου, ώστε η Γ’ Λυκείου να είναι έτος προπαρασκευής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. «Επίσης, θέλουµε τα παιδιά να µπορούν να εισάγονται σε κάποια πανεπιστηµιακά τµήµατα µόνο µε το απολυτήριο του Λυκείου. Θα υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς στο σύστηµα που θα ανακοινωθεί την επόµενη εβδοµάδα», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Η αντικατάσταση των Λατινικών από το µάθηµα της Κοινωνιολογίας έχει αποφασιστεί από το υπουργείο οριστικά και, όπως είπε χθες ο υπουργός, τα Λατινικά εντάσσονται στα κατ’ επιλογήν µαθήµατα. Πάντως ιδιαίτερα οι µαθητές της φετινής Β’ Λυκείου θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά την ενηµέρωσή τους για το νέο σύστηµα, διότι σε ορισµένες περιπτώσεις εάν λάβουν κάποιες αποφάσεις δεν θα µπορούν να τις αλλάξουν. Επίσης η διαδικασία του µηχανογραφικού είναι υποχρεωτική για όλους όσοι θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όσον αφορά το νέο εξεταστικό σύστηµα, η Ν∆ έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να µην το ανακοινώσει, καθώς βρισκόµαστε λίγους µήνες πριν από τις εκλογές, αίτηµα το οποίο ο υπουργός δεν κάνει αποδεκτό, καθώς, όπως είπε, «το νέο εξεταστικό σύστηµα το συζητάµε εδώ και ενάµιση χρόνο. Από την αρχή καλώ τη Ν∆ και τα άλλα κόµµατα να συµφωνήσουµε ποιο είναι πρόβληµα και να µας πουν τις προτάσεις τους».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το