Ελλάδα

Με πανελλαδικές οι ειδικότητες στους γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο απονομής της ιατρικής ειδικότητας θα ισχύσουν από τον προσεχή Οκτώβριο.
Το υπουργείο Υγείας έχει δεχτεί γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία προβλέπει –μεταξύ άλλων– πανελλαδικές εξετάσεις για ειδικότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα οι εξετάσεις γίνονταν στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) όπου ανήκε το νοσοκομείο ειδίκευσης κάθε γιατρού.
Οι εξετάσεις θα γίνονται τρεις φορές τον χρόνο και θα είναι γραπτές και προφορικές. Στις γραπτές εξετάσεις θα υπάρχει βαθμός. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη βάση στα γραπτά, η οποία θα είναι το «5», για να προχωρήσουν στα προφορικά.
Το τελικό αποτέλεσμα, μετά και την προφορική εξέταση, θα είναι δομημένο. Κάθε επιτυχώς εξετασθείς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα λαμβάνει τίτλο ειδικότητας με βαθμό (Αριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς). Η αξιολόγηση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές προκηρύξεις για κατάληψη θέσεων στο ΕΣΥ.
Κάθε εξεταστική υποομάδα θα απαρτίζεται από τρεις εξεταστές. Η επιλογή των εξεταστών θα είναι από ολόκληρη την Ελλάδα και θα πραγματοποιείται από κατάλογο εκπαιδευτών για τη διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας και σχεδιάζεται να αλλάζει σε κάθε εξεταστική περίοδο.
Θεσμοθετούνται, παράλληλα, νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως η Κλινική Γενετική, νέες εξειδικεύσεις όπως η Επειγοντολογία και νέες ειδικότητες της Οδοντιατρικής όπως η Χειρουργική Στόματος. Θα δίνεται, παράλληλα, έμφαση στην ποιοτική και την ποσοτική βελτίωση των γενικών γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την υπό ανάπτυξη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τη διαφωνία του με τις εξετάσεις. Εκτιμά πως καθίσταται πιο εύκολος ο έλεγχος του αριθμού των επιτυχόντων. Από τη στιγμή που έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γιατρών σε κάθε ειδικότητα, η έννοια της επιτυχούς εξέτασης για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας είναι σχετική.
Αφήνει, μάλιστα, αιχμές για τις κυβερνητικές προθέσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για κατάργηση των αποδοχών στους ειδικευόμενους γιατρούς. Η αιχμή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος τη χαρακτήρισε απολύτως παραπλανητική: «Είναι πραγματικά προσβλητική για τη νοημοσύνη του κάθε ανθρώπου αυτού του τύπου η φιλολογία».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «καλούμαστε να γίνουμε ιεραπόστολοι στον τόπο μας»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Πηλίου λειτούργησε σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος…

2 Ιουνίου 2024

Τέμπη – Καρυστιανού: «Συνταξιούχος εισαγγελέας μου είπε “τους φοβάμαι”»

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η…

2 Ιουνίου 2024

Ξέσπασμα της Στόρμι Ντάνιελς: «Βάλτε τον Τραμπ στη Φυλακή» – Ζητά ποινή που θα τον σημαδέψει

Η Στόρμι Ντάνιελς κάλεσε την αμερικανική δικαιοσύνη να φυλακίσει τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μετά…

2 Ιουνίου 2024

Σκιάθος: 83χρονη πήγε να φωτογραφίσει τις απογειώσεις – Έφυγε με σπασμένο ισχίο

Η περιέργεια να ζήσει την εμπειρία του plane spotting στην Σκιάθο της στοίχισε τον τραυματισμό…

2 Ιουνίου 2024

Πρώτη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας στο διπλό σκιφ η Βαρβάρα Λυκομήτρου από τον Βόλο

Η Λυκομήτρου Βάρβαρα κόρη του Βολιώτη συμπολίτη μας πρωταθλητή, ολυμπιονίκη κωπηλασίας και παγκοσμίως εγνωσμένης αξίας…

2 Ιουνίου 2024

Πώς οι μαθητές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις;

του Πάνου Σταυρόπουλου, σύμβουλου σταδιοδρομίας (ΜΑ) Οι Πανελλαδικές 2024 άρχισαν με το μάθημα της Έκθεσης.…

2 Ιουνίου 2024