Ελλάδα

Παναγιωτόπουλος: Η αύξηση των ροών εγείρει θέματα ασφαλείας

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία προκαλούν ανησυχία στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και ειδικά στην Ελλάδα, δήλωσε στο euronews ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας αποκλειστικά στην ανταποκρίτρια του euronews στις Βρυξέλλες Έφη Κουτσοκώστα μετά την παρθενική του συμμετοχή σε υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως, αν και η Αθήνα αντιλαμβάνεται την ανθρωπιστική διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος, εν τούτοις «στα προσφυγικά ρεύματα μπορεί να παρεισφρήσουν μαχητές του ISIS, τρομοκράτες, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κέντρα κράτησης και έλέγχονταν από τους Κούρδους και τώρα δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και μέσω Ελλάδας. Αυτό ανησυχεί πολλούς από τους συμμάχους μας και τέθηκε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων».

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τίθεται ζήτημα για την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδας κι εν γένει της Ευρώπης: «Όταν τρομοκράτες του ISIS θα έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τα μέρη όπου κρατούνταν μέχρι πρότινος ή από το θύλακα του Ιντλίμπ που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης του ISIS, θα δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές. Πλέον έχουμε λόγο να ανησυχούμε ότι κάποιοι από αυτούς θα βρουνε το δρόμο τους προς την Ευρώπη μέσω βέβαια της Ελλάδας».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως, όσο η Άγκυρα τηρεί τη στάση που τηρεί τώρα, οποιοδήποτε μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα πέφτει στο κενό: «Δεν μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση του διαλόγου αυτού άνευ προϋποθέσεων. Όταν λοιπόν έχουμε από τη μία αυτό το κλίμα έντασης με παραβιάσεις συνεχόμενες από τουρκικά μαχητικά σε καθημερινή πλέον βάση, ακόμη και με τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από νησιά αφ’ ενός και αφ’ ετέρου τη γνωστή εμπρηστική ρητορική από πλευράς κορυφαίων παραγόντων της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας, τότε στην ουσία, όταν συζητάμε για τα ΜΟΕ κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ενώ έχουμε κάνει δύο βήματα πίσω λόγω των υπολοίπων. Και αυτό καθιστά το διάλογο για τα ΜΟΕ ανούσιο και το διάλογο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης γράμμα κενό».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το εν λόγω ζήτημα ετέθη και κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος «συμφώνησε επί της αρχής και περιμένουμε να δούμε τη βελτίωση αυτής της συμπεριφοράς από μέρους της Τουρκίας το επόμενο διάστημα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το