Τοπικά

Παναγιώτης Καρακώστας, 29 ετών από το Αλιβέρι: Η εκπαίδευση των Ρομά είναι σπουδαία υπόθεση

Ο Παναγιώτης Καρακώστας, 29 ετών από το Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας, την τελευταία τριετία, παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει αναλάβει καθήκοντα διαμεσολαβητή, με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά – φέτος μάλιστα εορτάζεται το χρυσό ιωβηλαίο από το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στις 8 Απριλίου 1971 στο Λονδίνο – τόνισε πως μέσα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για την άρση της περιθωριοποίησης της τσιγγάνικης μειονότητας.

O Παναγιώτης Καρακώστας, ο οποίος συνεχίζει την προσπάθεια να πάρει πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας που φοιτά, ως διαμεσολαβητής συναντά ομοεθνείς του που έχουν παιδιά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. «Φέτος διανύω τον τρίτο χρόνο ως διαμεσολαβητής», εξήγησε στην αρχή της συζήτησης για να προσθέσει: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν ήμουν μαθητής ακόμη, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Κάποτε ήμουν ο μόνος που συνέχιζε στο σχολείο. Αντίθετα σήμερα έχουν αυξηθεί κατά δεκάδες όσοι συνεχίζουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και αυτό για μένα, είναι ένα κίνητρο να συνεχίζω με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη τη δουλειά μου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους γονείς, που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Καθημερινά δίνω μεγάλο αγώνα, για να τους πείθω, έτσι όπως λειτουργεί και η τοπική κοινωνία που θα τη χαρακτήριζα κλειστή. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά Ρομά είναι σπουδαία υπόθεση. «Για να αλλάξει η ζωή σας, πρέπει να μορφωθείτε», τους λέω συνεχώς».

Στη συνέχεια έδωσε μία άλλη διάσταση του ζητήματος, αποκαλύπτοντας τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι Ρομά δεν θέλουν να αλλάξουν. Κάποιοι ακόμη και σήμερα που έχω συμπληρώσει σχεδόν 25 χρόνια στα θρανία, εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τόσο τον πατέρα μου, όσο και εμένα, για την επιλογή μου να σπουδάσω και να μην ακολουθήσω την πεπατημένη. Επειδή πήρα τη ζωή στα χέρια μου και προτίμησα να μορφωθώ, αντί να παντρευτώ από μικρός, με κατηγορούν πως έγινα «μπαλαμός» (σ.σ. έτσι αποκαλείται οποιοσδήποτε δεν είναι τσιγγάνος)».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά: «Σημασία δεν έχει τι θα κάνουμε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αξία έχει τι κάνουμε τις υπόλοιπες 364 ημέρες. Και δεν το περιορίζω μόνο στους Ρομά, αλλά σε οτιδήποτε. Μόνο στις επετείους θυμόμαστε κάποιους; Γι’ αυτό λέω πάντοτε το εξής: «Έστω ένα λεπτό να μπαίναμε όλοι στη θέση του άλλου, θα ήταν όλα αλλιώς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το