Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: Ξεπέρασαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές

Οι δωρεές για την ανακατασκευή της Παναγίας των Παρισίων, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό το απόγευμα της Δευτέρας, έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Στεφάν Μπερν, διάσημος Γάλλος τηλεπαρουσιαστής και δηλωμένος ομοφυλόφιλος έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών.
«Θα χρειαστούν «από 10 έως 20 χρόνια τουλάχιστον για την πλήρη αποκατάσταση του καθεδρικού ναού», δήλωσε ο ίδιος στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Πριν από ένα χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε αναθέσει στον Μπερν να βρει χρηματοδότες για την εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.

Δύο από τις οικονομικά ισχυρότερες οικογένειες της Γαλλίας έχουν προσφέρει μαζί 300 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα η οικογένεια Αρνό η οποία διοικεί τον όμιλο LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) προσέφερε 200 εκατομμύρια, ενώ η οικογένεια Πινό, η οποία έχει στην κατοχή της τον οίκο Gucci, ακόμα 100.

Εκτός από τους δύο παραπάνω κολοσσούς της γαλλικής οικονομίας, για την αποκατάσταση του ναού θα βοηθήσει η γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, η οποία θα προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ δεσμεύτηκε ότι η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας θα δωρίσει και αυτή χρήματα για την ανακατασκευή.

Ο δήμος του Παρισιού έχει ανακοινώσει πως θα προσφέρει ακόμα 50 εκατομμύρια ενώ συνεχώς νέες δωρεές εμφανίζονται από όλον τον κόσμο. Στις ΗΠΑ η French Heritage Society ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρανο για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει σε ιστότοπους όπως το GoFundMe και το Just Giving.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το