Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: Σχέδιο να χτιστεί ξύλινος ναός στο προαύλιο

Ξύλινος ναός σχεδιάζεται να υποκαταστήσει την Παναγία των Παρισίων μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού, δηλαδή περίπου πέντε χρόνια.
Μια προσωρινή ξύλινη κατασκευή που θα λειτουργεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού το επόμενο διάστημα.
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής αρχιερέας της Παναγίας των Παρισίων, Πατρίκ Σοβέτ. «Δεν μπορούμε να πούμε “ο καθεδρικός θα κλείσει για πέντε χρόνια και τέλος”», σημείωσε ο επικεφαλής αρχιερέας το πρωί της Πέμπτης. «Κάπως έτσι διερωτήθηκα: Δεν θα μπορούσα να χτίσω έναν προσωρινό καθεδρικό στον προαύλιο χώρο;», συμπληρώνει ο Σοβέτ.

Θα είναι χώρος υποδοχής
Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με τον αρχιερέα, θα είναι χώρος υποδοχής, όπου θα βρίσκονται και ιερείς. Επιπλέον, μπορεί να εξυπηρετεί και ως σημείο αναφοράς τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Παναγία των Παρισίων.
Σύμφωνα με τον αρχιερέα, το προσωρινό ξύλινο κτίσμα θα τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα στο σημείο. Για την ακρίβεια, διευκρίνισε πως θα στηθεί στον προαύλιο χώρο αμέσως μόλις η διαχείριση του ναού αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο σημείο, που παραμένει αποκλεισμένο από τις Αρχές.

 

Ο αρχιερέας Σοβέτ συνήθιζε να απευθύνεται στους πιστούς κάθε Κυριακή από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη, η διαδικασία αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

«Ναι» από τη δήμαρχο Παρισιού
Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ενθάρρυνε το σχέδιο, λέγοντας ότι θα δανείσει «ένα μέρος του πεζοδρομίου» για να κατασκευαστεί η ξύλινη εκκλησία. «Θα είναι ένας τόπος λατρείας και περισυλλογής και θα υπάρχουν ιερείς», διευκρίνισε ο Σοβέτ. Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου Μπριζίτ Μακρόν ήταν παρούσα το βράδυ της Τετάρτης σε θρησκευτική τελετή γεμάτη συγκίνηση, στη δεύτερη λαμπρότερη εκκλησία του Παρισιού, την εκκλησία Saint-Sulpice.

«Ο αγαπημένος μας καθεδρικός ναός έχει γονατίσει, αλλά θα ξαναζήσει και θα ανυψωθεί ξανά», είπε στο μήνυμά του ο μητροπολίτης Παρισίων. Στην τελετή, η οποία έγινε παραμονές του Πάσχα και κανονικά έπρεπε να τελεστεί στην Παναγία των Παρισίων, ήταν παρόντες ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και η περιφερειάρχης Βαλερί Πεκρές.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το