Οικονομία

Πάμε προς Grexit-Αν δεν έχουμε νέες προτάσεις από Ελλάδα, τη Δευτέρα

daiselbloum

Στην εκτίμηση πώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, βαδίζουμε προς ένα Grexit, προέβη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να φανταστεί να εκδιώκεται η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Χθες το βράδυ, πάντως, κατά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την αποχώρησή του από το κτίριο όπου έγινε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι αξιόπιστα μέτρα που καλύπτουν τα δημοσιονομικά κενά που βρίσκονται ακόμα στις συζητήσεις και αξιόπιστα μέτρα για να επαναφέρουν την οικονομία στη σωστή θέση. Αυτά τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή. Δεν είναι εύκολο να τα πάρεις και η μεγάλη ερώτηση είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να τα πάρει γιατί είναι αναπόφευκτα και αναγκαία για την Ελλάδα».
Σημείωσε μάλιστα πως «εάν δεν είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση να το κάνει αυτό τότε παίρνει ένα πολύ, πολύ μεγάλο ρίσκο για το μέλλον της Ελλάδας» και εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τέτοιες προτάσεις.

«Σε περίπτωση που δεν έχουμε νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, στη σύνοδο της Δευτέρας θα εξετάσουμε το σενάριο χρεοκοπίας», δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters, αποτυπώνοντας το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί καθώς πλησιάζει η λήξη του ελληνικού προγράμματος και αυξάνεται η πίεση προκειμένου να υπάρξει μια αξιόπιστη συμφωνία.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, για να εξεταστεί ένας συμβιβασμός στο Eurogroup ή στην Σύνοδο κορυφής που θα ακολουθήσει, θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει νέες προτάσεις για τα ακανθώδη ζητήματα του συνταξιοδοτικού και του ΦΠΑ, δηλώνουν οι αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι σε αντίθεση περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα χειριστεί η ευρωζώνη μια επικείμενη ελληνική χρεοκοπία.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή μέχρι την σύνοδο της Δευτέρας.

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα συμβεί κάτι στην Ελλάδα μέχρι την Δευτέρα και τι θα είναι αυτό. Αλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι εντυπωσιακό ή νέο την Δευτέρα. Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι αυτή που είναι» δήλωσε ο Σόιμπλε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στο Λουξεμβούργο.

«Η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για λήψη αποφάσεων γιατί ξέρουμε ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου» προειδοποίησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική για δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το