Πολιτισμός

Πάμε «Εξωραϊστική» με ασφάλεια

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν, δίχως σοβαρό απρόοπτο, οι κινηματογραφικές προβολές της «Εξωραϊστικής». Ο κ. Στάθης Μοσχίδης, ένας εκ των ιδιοκτητών του μοναδικού θερινού σινεμά του Βόλου, μίλησε για τα νέα δεδομένα μετά την πανδημία του COVID-19, τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των θεατών και των εργαζομένων από τον κορωνοϊό, αλλά και το πρόγραμμα των ταινιών του φετινού καλοκαιριού.

Ο Λαρισαίος επιχειρηματίας, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Κουκουράβα από την Καβάλα, διατηρούν τα Victoria Cinemas και λειτουργούν κινηματογράφους σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της «Εξωραϊστικής», μετρώντας κι εκείνος αντίστροφα για το επίσημο «άνοιγμα» των θερινών κινηματογράφων, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Ο κ. Μοσχίδης μίλησε επίσης για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με το υπουργείο Πολιτισμού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα τηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και τα οποία αλλάζουν τον τρόπο που θα πάμε φέτος σινεμά.

«Μιλάμε πλέον για μια νέα πραγματικότητα, όσον αφορά στους θερινούς κινηματογράφους. Στην αρχή το υπουργείο Πολιτισμού μάς είχε διαμηνύσει πως θα ανοίγαμε με το 40% της πληρότητας. Στη συνέχεια, όμως, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με την κ. Μενδώνη και τον γραμματέα του ΥΠΠΟ, καταλήξαμε στο 75%. Θα τοποθετηθούν κάπως πιο αραιά τα καθίσματα κι έτσι δεν θα έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα στη χωρητικότητα του κινηματογράφου. Από εκεί και πέρα, θα γίνει μία προσπάθεια να μπαίνει ο κόσμος με μια σειρά στο ταμείο και στο κυλικείο, στα οποία θα τοποθετηθούν πλεξιγκλάς, δεν θα υπάρχει διάλειμμα, ενώ και στην αποχώρηση των θεατών θα λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού. Επιπλέον, θα πραγματοποιείται πλήρης απολύμανση σε όλες τις καρέκλες και τα τραπεζάκια πριν την κάθε προβολή, αλλά και στους υπόλοιπους χώρους της «Εξωραϊστικής», ενώ θα εγκατασταθούν συσκευές απολύμανσης στην είσοδο», σημείωσε, εξηγώντας τους τρόπους που θα διατηρούνται το status της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, που θα κάνουν τους θεατές του κινηματογράφου να νιώθουν ασφάλεια.
Η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια καταγράφηκε στα θετικά, σύμφωνα με τον Θεσσαλό αιθουσάρχη. «Η απόφαση που θα ισχύσει μέχρι 31 Οκτωβρίου και μειώνει τον ΦΠΑ στα εισιτήρια από 24% σε 13% είναι μία «ανάσα». Όμως, πάγιο αίτημα του κλάδου είναι να πάει στο 6%. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετές επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, διότι είναι το μοναδικό εισιτήριο με τόσο υψηλό φόρο. Οι συναυλίες, οι παραστάσεις Καραγκιόζη, τα θέατρα έχουν τον χαμηλότερο συντελεστή και μόνο τα κινηματογραφικά εισιτήρια ξεχάστηκαν στο 24%».
Από εκεί και πέρα, οι Βολιώτες σινεφίλ θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, μέχρις ότου περάσουν για πρώτη φορά φέτος το κατώφλι της «Εξωραϊστικής». Η πρεμιέρα μετατέθηκε, αφού τα τελευταία… τερτίπια του καιρού, άλλαξαν τα πλάνα των ιδιοκτητών της. Έτσι καιρού επιτρέποντος, η πρώτη προβολή για το καλοκαίρι του 2020 θα γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους του κινηματογράφου.
Όσο για το πρόγραμμα των προβολών; Παραμένει «ρευστό», με τον Στάθη Μοσχίδη να λέει: «Αυτές τις ημέρες άνοιξαν πάλι οι εταιρείες διανομής, οπότε θα αναπροσαρμόσουν τις ταινίες που θα παιχτούν από εδώ και πέρα. Να μην ξεχνάμε ότι τα κινηματογραφικά στούντιο έμειναν κλειστά όσο κράτησε η πανδημία και δεν υπάρχει κανονική ροή. Το πιο πιθανό είναι να μην ανακοινωθεί πρόγραμμα ολόκληρης της σεζόν, αλλά να πορευόμαστε ανά 15ήμερο, για να δούμε και πώς θα πάει η αγορά». Το στοίχημα της επισκεψιμότητας απασχολεί έντονα τον συνδιοκτήτη των Victoria Cinemas, ο οποίος, όμως, ευελπιστεί πως η υγειονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τη φετινή προσέλευση των Βολιωτών στην ιστορική «Εξωραϊστική»: «Για εμάς φέτος είναι το τρίτο καλοκαίρι στον Βόλο. Τα δύο προηγούμενα χρόνια πήγαμε καλά. Άλλωστε, η «Εξωραϊστική» έχει εδραιωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου πολλές δεκαετίες τώρα. Κρατήσαμε τον ίδιο προσανατολισμό στις προβολές, δεν προβάλλαμε blockbusters, ενώ βελτιώνοντας τις υπηρεσίες μας και φέρνοντας μερικά ακόμη events, οι Βολιώτες μας «αγκάλιασαν» ακόμη περισσότερο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το