Τοπικά

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Τεράστιες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς

παμε

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Μαγνησία όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα σύμφωνα με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που καλεί τον κλάδο σε αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τα κενά σε κπαιεδυτικούς είνανι χιλιάδες τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα υπάρχουν 3500 κενά σε όλη την εκπαίδευση, τα 2200 στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συνολικό αριθμό που αναγνώρισε και ο Υπουργός Παιδείας. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή η κατάσταση είναι εκρηκτική.

“Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Ν. Μαγνησίας. Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες, πράγμα που σημαίνει χαμένες διδακτικές ώρες. Στις μεγάλες σχολικές μονάδες, με φιλότιμες προσπάθειες, οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν τα κενά. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά καλύπτονται με υπερωρίες. Στην παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες ένας εκπαιδευτικός μοιράζεται σε δυο μαθητές. Στα νηπιαγωγεία άλλοτε οι νηπιαγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν υπεράριθμα τμήματα με 30 – 40 μαθητές. Τα ολοήμερα έχουν γίνει «φυσαρμόνικα», άλλοτε δε λειτουργούν ή λειτουργούν με μικρότερο ωράριο, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργίας τους σε ολιγοθέσια σχολειά και στα νηπιαγωγεία της υπαίθρου. Ταυτόχρονα μπαλάκι έχουν γίνει τα προνήπια, που ελλείψει νηπιαγωγού άλλοτε πάνε στο σχολειό και άλλοτε μένουν στο σπίτι.

Βασανιστική είναι η κατάσταση που βρίσκονται δεκάδες εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας ή ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους. Οι άδειες χορηγούνται με το σταγονόμετρο λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. H λογική «να μην κλείσει το σχολείο» επειδή δεν υπάρχει αναπλήρωση, το σφιχτό νομικό πλαίσιο χορήγησης αναρρωτικών αδειών κυρίως για σοβαρά προβλήματα υγείας, υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να γυρίζουν στην «καμίνι» της τάξης, ακόμη κι όταν δίνουν την μάχη για τη ζωή των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους. Η «απειλή» της άδειας άνευ αποδοχών μέσα στην οικονομική κρίση, η γραφειοκρατία των υγειονομικών επιτροπών, η έκθεση στον –στη διευθυντή -ντρια εκπαίδευσης ή σχολείου των πιο προσωπικών τους δεδομένων δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και φόβου. Το απάνθρωπο νομοθετικό πλαίσιο, συμπληρώνει η σκληρή τυπικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από τους προϊσταμένους τέτοιου είδους ζητήματα”

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα και επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει να την εφαρμόζει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το