Τοπικά

«Παιδοπολίτης της χρονιάς 2023» η Κλεοπάτρα Τσακίρη – Χατζηαγγέλου

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη νέα «Παιδοπολίτη της χρονιάς 2023». Μια εκδήλωση τιμής σε μια ζωντανή θρύλο για τους αποφοίτους Παιδοπόλεων, που αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα για όλες τις γενιές των παιδοπολιτών, την Κλεοπάτρα Τσακίρη – Χατζηαγγέλου και η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στο κατάμεστο από κόσμο Valis Resort and Spa, στην Αγριά Βόλου.
«Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή, αξιόλογη και σεμνή Παιδοπολίτισσα, συμπαραστάτρια και «μάνα» όλων μας. Έχει ένα μοναδικό χάρισμα, ένα ταλέντο από τον Θεό να παραμένει «Άνθρωπος της Προσφοράς», που το κατέθετε επί δεκαετίες ολόκληρες! Βρισκόταν πάντα πλάι μας για ό,τι χρειαστήκαμε, τόσο ως εκπαιδευτικός στην Παιδόπολη, όσον και κατόπιν της αποχώρησής της».
Αυτές τις φράσεις αναφέρθηκαν στο συγκινητικό και γεμάτο σεβασμό και υπερηφάνεια χαιρετισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, που έλαβε την απόφαση της απονομής του τίτλου.
Τον καθιερωμένο αγιασμό της βασιλόπιτας έκανε φέτος ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με την παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, της πρώην υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη, των αντιπεριφερειαρχών Φώτη Λαμπρινίδη και Γιάννη Αναστασίου, του προέδρου της ΕΚΠΟΛ Νίκου Ντίτορα, του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Χαυτούρα, της αντιδημάρχου Πολιτισμού Έλενας Αντωνοπούλου και Απόστολου Ζαρκάδα Βεργή από τον Δήμο Βόλου, του Χαράλαμπου Ζάχου, δημοτικού συμβούλου Βόλου και παλαιού φίλου των Αποφοίτων, του πολιτευτή της «Ελληνικής Λύσης» Άγγελου Αγραφιώτη, της προέδρου των Χριστιανών Επιστημόνων Βασιλικής Τέα, ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Μεγάλη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία παλαιότερα τιμημένων «Παιδοπολιτών της Χρονιάς», του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, του Γιάννη Αντωνάκου, του Γιώργου Κοσμίδη και της Γιώτας Κούγιαλη, ενώ αξίζει να αναφέρουμε τον Θανάση Τσάτσο, μοναδικό τιμηθέντα που δεν ήταν παιδοπολίτης, αλλά πρόσφερε πάρα πολλά στον Σύλλογο, που την τελευταία στιγμή, λόγω καιρικών συνθηκών ματαίωσε το ταξίδι του στον Βόλο και άλλους που απουσίαζαν εκτός Ελλάδος.
«Χαίρομαι πολύ που είμαι ανάμεσά σας, διότι από προσωπική εμπειρία γνωρίζω τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Παιδοπόλεων και σας ζηλεύω για το επίπεδο που έχετε κατακτήσει και τον χαρακτήρα που διαμορφώσατε, προ πάντων, όμως, για την ενότητα που έχετε μεταξύ σας, που διαρκεί πολλές δεκαετίες. Καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας και μαζί με τους Βολιώτες αποφοίτους τιμώ και εγώ την επίτιμη πρόεδρό σας Κλεοπάτρα Τσακίρη – Χατζηαγγέλου» ανέφερε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Την αναφορά στη ζωή και στο έργο της τιμώμενης, καθώς και την αιτιολόγηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ετοίμασε η απόφοιτος Σοφία Κωνσταντέλλια, κοινωνική λειτουργός και πρώην πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Νομού Αττικής, η οποία κατοικεί στην Ικαρία και ήταν πολύ δύσκολο να παραβρεθεί. Το κείμενο, γεμάτο συναίσθημα, αναγνώριση και υπερηφάνεια, ανέγνωσε το μέλος του Δ.Σ. Ξανθή Νίκου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου, στη Σχολή Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος ανέφερε μεταξύ άλλων για την τιμώμενη:
«Ο καθένας μας που έζησε στις Παιδοπόλεις, βρέθηκε εκεί για διαφορετικούς λόγους, πράγμα φυσιολογικό καθώς προερχόμασταν από διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα και με διαφορετικού είδους οικογενειακά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά είχαμε όλοι μας μια κοινή συνισταμένη, το τραύμα της αποκόλλησης από την οικογένεια. Η απώλεια της οικογενειακής εστίας, όποια και αν ήταν αυτή, είναι για ένα παιδί ένα τραύμα διαμπερές και δύσκολα διαχειρίσιμο.
Το καινούργιο περιβάλλον που βρεθήκαμε, οι Παιδοπόλεις, αποτέλεσαν για όλους μας τις καινούργιες οικογένειες. Εκτός του να μας φροντίσουν, να μας μεγαλώσουν και να μας σπουδάσουν ανέλαβαν και το δύσκολο φορτίο να διαχειριστούν το τραύμα στο οποίο αναφέρθηκα, να το επουλώσουν. Και αυτό το επωμίστηκαν οφείλω να πω, περισσότερο απ’ όλους τους εργαζόμενους των Παιδοπόλεων, οι ομαδάρχισσές μας.
Η κ. Κλεοπάτρα – Τσακίρη Χατζηαγγέλου ήταν μία από αυτές τις ομαδάρχισσες, που, όμως, ξεχώριζε. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να την τιμήσουμε, καθώς, «η κυρία Πάτρα», όπως την αποκαλούσαμε, είχε για μας και μια άλλη, ξεχωριστή ιδιότητα. Ήταν πρώην παιδοπολίτισσα, ήταν μια από μας.
Τα χρόνια, όμως, έχουν περάσει και οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα, αυτό που την ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια, με αξιοζήλευτη συνέπεια, συνεχίζει να μας νοιάζεται ακόμη και αν οι Παιδοπόλεις έχουν αδειάσει και έχουν αλλάξει φυσιογνωμία. Και γι’ αυτό της αξίζει κάθε τιμή».
Μετά την παρέμβαση αυτή ο σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος, απένειμε τον τίτλο της «Παιδοπολίτη της χρονιάς 2023» και της «Επιτίμου προέδρου του Συλλόγου», που συνοδεύονταν από ένα μικρογλυπτό που απεικόνιζε τη «Στοργική Μάνα», ενδεικτικό του χαρακτήρα που αποδίδεται στην τιμώμενη.
Η υφυπουργός Ζέττα Μακρή απένειμε τον τίτλο του «Επίτιμου μέλους» στην κ. Μαρία Χρόνη και η αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαρία Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη στην κ. Παναγιώτα Σιδηροπούλου – Νίκου τον ίδιο τίτλο.
«Θα μιλήσω, λοιπόν, και εγώ με το συναίσθημα! Όταν μιλάει η καρδιά τα χείλη να σωπαίνουν, γιατί μπροστά στα αισθήματα λέξεις δεν παραβγαίνουν», είπε η κυρία Πάτρα παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο, δηλώνοντας ότι αισθάνεται βαθιά συγκινημένη και ευχαρίστησε ακολούθως όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Πριν το γεύμα έγιναν ανακοινώσεις από το ΔΣ για τον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον χαιρετισμό και στην προοπτική συνεργασίας, που έστειλε ο «Σύλλογος Φίλων Παιδοπόλεως Άγιος Γεώργιος Καβάλας».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δύο δώρα της βασιλόπιτας, προσφορές της Οικογένειας Γεωργίου Χάλαρη από την Οία της Σαντορίνης, «έπιασαν τόπο». Τυχερή στάθηκε η κ. Αλεξία Τσικρικώνη – Μανίνη και η κ. Κατερίνα Σαρλή, από την Κρήτη, σύζυγοι και οι δύο Αποφοίτων, οι οποίες βεβαίως εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τις ευχαριστίες τους.
Το νέο ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, στον αμέσως επόμενο μήνα θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό του για την επόμενη πορεία του Συλλόγου.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέα Δημοκρατία: Έρχονται ανακοινώσεις προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο – Πυρετός συσκέψεων για το συνέδριο

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ένα πυκνό πρόγραμμα διεθνών επαφών τις επόμενες μέρες, πλην…

19 Μαρτίου 2024

Θλίψη για τον θάνατο 72χρονου

Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτριου Μπιμπίλου σε ηλικία 72 ετών. Ο εκλιπών αφήνει πίσω…

19 Μαρτίου 2024

Θρήνος για τον 33χρονο που έχασε τη ζωή του από τη φωτοβολίδα

Μία ναυτική φωτοβολίδα, που πιθανόν είχε λήξει, προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του 33χρονου Μανώλη από…

19 Μαρτίου 2024

Aστυνομικοί εξουδετέρωσαν με 36 σφαίρες ληστή που κρατούσε όμηρο υπάλληλο καταστήματος – Δείτε βίντεο

Σκηνές τρόμου έζησαν το βράδυ της 1ης Μαρτίου οι υπάλληλοι ενός μίνι μάρκετ της αλυσίδας…

19 Μαρτίου 2024

Ουκρανή πορνοστάρ φωτογραφήθηκε με βετεράνους του πολέμου για την αποκατάστασή τους – Δείτε βίντεο

Φωτογραφίση με βετεράνους του πολέμου στην Ουκρανία που έχουν χάσει τα άκρα τους έκανε η…

19 Μαρτίου 2024

Τροχαίο με τραυματισμό στην οδό Βόλου – Συγκρούστηκαν αυτοκίνητο και μηχανάκι

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό ενός δικυκλιστή σημειώθηκε απόψε, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, στην οδό…

19 Μαρτίου 2024