Πολιτισμός

Παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν – Επιλογές από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή

Του Βασίλη Κουτσιαρή,
εκπαιδευτικού & συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μου σε παιδικά βιβλία που ξεχώρισα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή, επέλεξα τα παρακάτω: Μπόγκι ο Φαταούλας (Εκδ. Κλειδάριθμος), Οι ντετέκτιβ της βεράντας (εκδ. Μεταίχμιο), Γιορτή κάθε μέρα, μια Παγκόσμια Ημέρα (εκδ. Ελληνοεκδοτική), Η εξωγήινη μαμά μου (εκδ. Πατάκης) και Κουκούτσης και Αβγούλα (εκδ. Ίκαρος). Αγαπημένο βιβλίο δεν μπορούσε να είναι άλλο από το αριστουργηματικό silent book Γαλάζιος Καβαλάρης (εκδ. Παπαδόπουλος). Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Βιβλία που ξεχώρισαν:

Μπόγκι ο Φαταούλας
Κείμενο – εικόνες: Aaron Blabey
Μετάφραση: Αρσέν
Κλειδάριθμος
Ο Μπόγκι, είναι ένα σκυλάκι ράτσας Παγκ, που δεν του αρέσει καθόλου να δίνει τα πράγματά του. Ο Λούκι Λουκάν, ο μικρός αδερφός του, τον λατρεύει και θέλει πολύ να παίζει με τα παιχνίδια του, όμως ο Μπόγκι δεν τον αφήνει να τα πλησιάσει. «Είναι όλα δικά μου!» του φωνάζει. Ο Λούκι Λουκάν προσπαθεί να τον πείσει πως το παιχνίδι παρέα είναι πιο ευχάριστο, αλλά ο Μπόγκι δεν θέλει να ακούσει κουβέντα. Έτσι, συγκεντρώνει τα παιχνίδια του σε μια μεγάλη στοίβα και σκαρφαλώνει πάνω στην κορυφή. «Θρίαμβος! Τώρα είναι δικά μου για πάντα!» φωνάζει, αλλά εκείνη τη στιγμή η στοίβα αρχίζει να γέρνει πολύ…
Το βιβλίο πραγματεύεται ένα θέμα, που απασχολεί πολύ τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Πολλά παιδιά αρνούνται να δώσουν τα παιχνίδια τους σε άλλα παιδιά. Προτιμούν να μείνουν μόνα τους παρά να τα μοιραστούν με τα αδέρφια, τους φίλους ή τους συμμαθητές τους.
Ο πολυβραβευμένος Αυστραλός συγγραφέας Aaron Blabey – με συνολικές πωλήσεις βιβλίων πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα – προσεγγίζει το θέμα αυτό με τον πλέον ξεκαρδιστικό τρόπο. Η ιστορία, παρά τα ελάχιστα λόγια, καταφέρνει να φτάσει στον επιθυμητό στόχο της. Οι ήρωες είναι αξιαγάπητοι, οι εικόνες χιουμοριστικές (η αλήθεια είναι ότι βοηθά πολύ και η συγκεκριμένη ράτσα σκυλιού που επέλεξε ο συγγραφέας) και το τέλος ανατρεπτικό και απρόσμενο. Κυκλοφορεί και το δεύτερο βιβλίο της σειράς: «Μπόγκι το Ψευτρόνι». Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Οι ντετέκτιβ της βεράντας
Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη
Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
Ηλικία: 8+
Μεταίχμιο
Ο Δημήτρης άνοιξε την μπαλκονόπορτα από το σπίτι της γιαγιάς του και βγήκε έξω. Περίμενε, φυσικά, να εμφανιστεί η Άννα από το απέναντι μπαλκόνι, που βρισκόταν στο διαμέρισμα του παππού της. Κάθε Σαββατοκύριακο τα δυο παιδιά πήγαιναν στη γιαγιά και τον παππού αντίστοιχα, από τότε που γνωρίστηκαν. Όση ώρα ο Δημήτρης περίμενε, ρίχνοντας σουτάκια με την μπάλα στον τοίχο, διαπίστωσε πως έλειπε από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου τής απέναντι πολυκατοικίας η Κούκι. Του φάνηκε παράξενο, γιατί η κυρία που την είχε, δεν την έβαζε ποτέ μέσα στο σπίτι. Όταν η Άννα εμφανίστηκε, ο Δημήτρης την προσκάλεσε για φαγητό.
Εκεί, αποφάσισαν να ρωτήσουν την κυρία Αθανασία, που έχει το ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο, μήπως ήξερε κάτι για το αγαπημένο τους σκυλάκι. Εκείνη δεν τους πολυβοήθησε με αυτά που τους είπε κι έτσι τα δυο παιδιά αποφάσισαν να κάνουν έρευνα για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Κούκι…
Μετά τις υπέροχες «Διακοπές στη βεράντα», η Ιωάννα Μπαμπέτα γράφει την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια με τίτλο «Οι ντετέκτιβ της βεράντας», έχοντας ως εικονογράφο αυτή τη φορά την αγαπημένη μου Θέντα Μιμηλάκη. Η ιστορία καταφέρνει να κρατήσει τη φρεσκάδα και τη γοητεία του πρώτου βιβλίου, αλλά ταυτόχρονα και να ανανεώσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με ένα μυστήριο, από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Τόσο ο Δημήτρης, όσο και η Άννα, που εναλλάσσονται στην αφήγηση, προσφέρουν ζωντάνια στην ιστορία και κάνουν πιο ελκυστική τη ροή της. Φιλία, οικογένεια, μοναξιά, αγάπη για τα ζώα είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η συγγραφέας. Αξίζει να αναφερθεί το μοναδικό και συγκινητικό τέλος, από αυτά που λατρεύουμε να διαβάζουμε σε παιδικά βιβλία.

Γιορτή κάθε μέρα, μια Παγκόσμια Ημέρα
Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά
Ελληνοεκδοτική
Μέλη και φίλοι της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς ενώνονται και δημιουργούν μια συλλογική έκδοση που αφορά Παγκόσμιες Ημέρες, αλλά και κάποιες Ευρωπαϊκές και Εθνικές Ημέρες. Το εγχείρημα αυτό, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, βασίστηκε σε μια ιδέα της βραβευμένης και αγαπημένης σε όλους μας Αγγελικής Βαρελλά, η οποία υπογράφει και δυο κείμενα για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου & Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.
Στο βιβλίο συμμετέχουν αξιόλογοι συγγραφείς, όπως η Λότη Πέτροβιτς, η Τασούλα Τσιλιμένη, η Σούλα Ροδοπούλου, η Ελένη Σβορώνου, η Μαρία Ρουσάκη κ.ά. Τα υπέροχα σκίτσα ανήκουν στους: Λήδα Βαρβαρούση, Βασίλη Γρίβα, Ναταλία Καπατσούλια, Έφη Κοκκινάκη, Νίκη Λεωνίδου, Πωλίνα Παπανικολάου, Ελένη Τσαλδίρη και Μεταξία Φωτίου.
Στις σελίδες του θα συναντήσουμε γνωστές Παγκόσμιες Ημέρες (Παιδικού Βιβλίου, Γυναίκας, Σχολικής Βίας, Αυτισμού, Περιβάλλοντος, Ειρήνης κ.τ.λ.), αλλά και άλλες που πολλοί από μας πιθανόν να μη γνωρίζουμε (κουνουπιών, ανέμου, καλοσύνης κ.ά.).
Πριν την ανάγνωση καθεμιάς από τις ενενήντα ιστορίες δίνονται πληροφοριακά στοιχεία για την κάθε Παγκόσμια Ημέρα χωριστά. Μια πρωτότυπη πρόταση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Η εξωγήινη μαμά μου!
Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Εικόνες: Έφη Λαδά
Πατάκης
Σε αυτό το σπίτι οι άνθρωποι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Σε γήινους και σε εξωγήινους. Ο μπαμπάς και τα παιδιά ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, ενώ η μαμά στη δεύτερη. Ενώ το πρωί που φεύγει η μαμά για τη δουλειά της δείχνει κανονική, όταν επιστρέφει, η εικόνα της είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικά, όταν μπαίνει στην κουζίνα και τα υπνοδωμάτια, τα μαλλιά της τινάζονται σαν αγκάθια, τα μάτια της γουρλώνουν, το στόμα της ζαρώνει και το πρόσωπό της αλλάζει χρώμα και γίνεται μπλε! Όταν, τελικά, τελειώνει τις δουλειές της και πλησιάζει την υπόλοιπη οικογένεια στο σαλόνι, βρίσκεται σε εξωγήινη κατάσταση. Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν οι τσιριχτές κραυγές που βγάζει…
Μια πολύ όμορφη ιστορία από τη σειρά «Χωρίς σωσίβιο» των εκδόσεων Πατάκη. Πραγματεύεται τον δύσκολο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας, που εκτός από τη δουλειά, έχει να αναλάβει επιστρέφοντας και ένα ολόκληρο σπίτι. Αναφέρεται, φυσικά, σε εκείνες τις γυναίκες που δεν τους προσφέρεται καμιά βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Έξυπνο κείμενο για την ισοτιμία και τη συνεργασία, με χιούμορ και ωραίες εικόνες από την πάντα ευρηματική Έφη Λαδά.

Κουκούτσης & Αβγούλα
Alex Latimer
Εικόνες: David Litchfield
Απόδοση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου
Ίκαρος
Μόλις ο Κουκούτσης με την Αβγούλα συναντήθηκαν, έγιναν αμέσως φίλοι. Άλλωστε έμοιαζαν και στο μπόι και στο σουλούπι. Κάθε μέρα έπαιζαν μαζί. Οι εβδομάδες περνούσαν και κείνοι έδωσαν την υπόσχεση να παραμείνουν κολλητοί για πάντα. Την άνοιξη όμως κάτι παράξενο συνέβη. Ο Κουκούτσης πέταξε ρίζες και μίσχο και βρέθηκε φυτεμένος στο έδαφος. Αν και από κει είχε υπέροχη θέα στην κοιλάδα και το ποτάμι, δεν μπορούσε πια να τρέξει και να παίξει με τη φίλη του. Η Αβγούλα το κατάλαβε και πήγαινε και του έκανε παρέα. Μέρα με τη μέρα ο μίσχος του Κουκούτση άρχισε να μεγαλώνει, να γίνεται κοτσάνι και να πετάει μικρά φύλλα.
Μια μέρα που η Αβγούλα εμφανίστηκε, ο Κουκούτσης δυσκολεύτηκε να την αναγνωρίσει. Δεν ήταν πια ένα αβγό, αλλά ένα μικρό πουλί με δυο κοντά φτεράκια και ένα μπλε ράμφος. Αποφάσισαν να μείνουν μαζί. Όταν, όμως, με τον καιρό τα φτερά της Αβγούλας άρχισαν να δυναμώνουν, εκείνη πέταξε ψηλά στον ουρανό. Τότε μόνο κατάλαβε πως ένας ολόκληρος κόσμος την περίμενε για να τον ανακαλύψει…
Μια πολύ συγκινητική ιστορία από δυο βραβευμένους και αγαπημένους δημιουργούς. Το θέμα της είναι η φιλία ανάμεσα σε ένα δέντρο και ένα πουλί. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι το ξεκίνημα, που κανείς δεν περιμένει τη μεταμόρφωση του Κουκούτση και της Αυγούλας σε δέντρο και πουλί αντίστοιχα. Πολύ έξυπνο και το εξώφυλλο, που ενώ παρουσιάζεται το δέντρο (ξεκάθαρα) και το πουλί (διακριτικά στο οπισθόφυλλο), εμείς δεν τα παρατηρούμε, γιατί το βλέμμα μας πέφτει στον Κουκούτση και την Αβγούλα, που δεσπόζουν στο κέντρο και μας χαμογελούν.
Φυσικά, το βιβλίο αναφέρεται και στη διαφορετικότητα, που δεν είναι ικανή να σταθεί εμπόδιο στη σχέση τους. Μπορεί αρχικά οι δυο φίλοι να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά στην πορεία της ζωής τους δεν παρουσιάζουν κοινά στοιχεία. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που αλλάζει, αλλά και όλη τους η ζωή. Ο ένας ριζώνει στη γη, ο άλλος πετάει στον αέρα, ο ένας μένει μόνος, ο άλλος γνωρίζει όλο τον κόσμο και κάνει οικογένεια. Κι όμως, επειδή η αγάπη υπάρχει, όλα υπερνικούνται και βρίσκονται και πάλι μαζί.
Η εικονογράφηση εντυπωσιάζει και σε συνδυασμό με το τρυφερό κείμενο δίνουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το