Πολιτισμός

Παιδικά βιβλία για γνωστά ιστορικά γεγονότα με την υπογραφή και του Βασίλη Κουτσιαρή 

Η συγγραφική διαδρομή του Βασίλη Κουτσιαρή, εκπαιδευτικού από το Στεφανοβίκειο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε Δημοτικό Σχολείο στην Κω, περιλαμβάνει αξιόλογα παιδικά βιβλία που γνωρίζουν αποδοχή από αναγνωστικό κοινό και κριτικούς. Η νέα σειρά βιβλίων με τίτλο «Γνωρίζω την Ιστορία», που προσυπογράφει με τον συνάδελφό του, Γιάννη Διακομανώλη, προσφέρει στα παιδιά αναγνώσματα που αναφέρονται σε γνωστά ιστορικά γεγονότα. Οι «Στρατιώτες στον πόλεμο» που θα κυκλοφορήσουν εντός των ημερών από τις Εκδόσεις Μίνωας «ζωντανεύουν» το έπος του 1940.

Οι δύο δάσκαλοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι ένα λογοτεχνικό βιβλίο, μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από ένα κλασικό εγχειρίδιο Ιστορίας. Πόσο μάλιστα όταν με την κατάλληλη εικονογράφηση, «ζωγραφίζουν» εικόνες από το παρελθόν με τέτοιον τρόπο που δημιουργούν στους λιλιπούτειους αναγνώστες τους τη λαχτάρα να μάθουν περισσότερα για την ελληνική Ιστορία. Έτσι τον περσινό Σεπτέμβριο συνέγραψαν τα πρώτα βιβλία της σειράς, «Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα» και «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ στις αρχές του 2020 πήρε σειρά ο τίτλος «Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών». Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό του εκδοτικού οίκου που συνεργάζονται, αλλά πλέον το συγγραφικό δίδυμο επανακάμπτει δυναμικά. Στους επόμενους μήνες, εκτός από το βιβλίο για τον πόλεμο του 1940 που κυκλοφορεί στις 22 Σεπτεμβρίου, θα εμπλουτίσουν τη σειρά με δύο ακόμη τίτλους: Ο πρώτος θα αφορά στον Περικλή που εδραίωσε τη Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα και ο έτερος την περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Με τον Γιάννη είμαστε και κουμπάροι. Είναι διευθυντής στο σχολείο που δουλεύω. Έχουμε γράψει μαζί πολλά βιβλία. Η συγκεκριμένη συλλογή, πάντως, που αφορά μαθητές μέχρι και τη Δ’ τάξη του Δημοτικού έχει πάει αρκετά καλά μέχρι στιγμής και λόγω της θεματολογίας. Γι’ αυτό υπάρχει και μυθοπλασία, αφού στα παιδιά αρέσει να διαβάζουν για θρύλους, π.χ. τη Γοργόνα στον Μέγα Αλέξανδρο. Ανάλογες σειρές θεωρούνται χρήσιμες από το κοινό, είναι βιβλία που αρέσουν εξίσου στους γονείς, αλλά και στους εκπαιδευτικούς», σημείωσε ο κ. Κουτσιαρής στην αρχή της κουβέντας.

Η πλοκή των βιβλίων είναι τέτοια που καλύπτει σπουδαία γεγονότα της Ιστορίας και επιχειρεί να συμπληρώσει αρκετά από τα κενά που υπάρχουν. «Οι επέτειοι του 1821 και του 1940 είναι αρκετά μπερδεμένες στο μυαλό των παιδιών. Υπάρχουν μαθητές που τις συγχέουν. Το παιδί δεν δίνει μεγάλη σημασία σε μία γιορτή. Έρχεται μεν να την παρακολουθήσει, ακούει τα ποιήματα και τους λόγους που εκφωνούνται, αλλά μέχρι εκεί», αποκάλυψε ο συγγραφέας, ο οποίος κουβαλάει εμπειρία ετών στη δημόσια εκπαίδευση. «Γι’ αυτό και είναι καλό να υπάρχουν βιβλία, που υπενθυμίζουν στους μαθητές όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι «Οι στρατιώτες στον πόλεμο» περιλαμβάνουν με απλά λόγια και εικόνες όλη την ιστορία του ’40. Δόθηκε βάρος στην εικονογράφηση. Για παράδειγμα στον τορπιλισμό της «Έλλης», που ήταν ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του βιβλίου, απεικονίζεται η ανατίναξη του πλοίου, ώστε το παιδί να καταλαβαίνει τι σημαίνει και η λέξη. Θεωρώ πως τέτοιες εκδόσεις βοηθάνε τα παιδιά. Και ειδικά για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, είναι ελάχιστα τα παιδικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού», πρόσθεσε στη συνέχεια ο βραβευμένος συγγραφέας.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει και μία θεατρική διασκευή, για την οποία ο κ. Κουτσιαρής είπε: «Την ιστορία που παρουσιάζουμε, την αποδώσαμε και με μορφή θεατρικού. Βάλαμε σκηνικό, ένα προτεινόμενο τραγούδι, μικρούς διαλόγους, ώστε ο δάσκαλος να έχει έναν μπούσουλα, για να μπορεί να «πατήσει» πάνω στο κείμενο και να προσθέσει τα δικά του λόγια. Κάναμε μία ενδεικτική θεατρική διασκευή».
Τέλος, υπό έκδοση βρίσκεται και το βιβλίο «21 ήρωες του 1821», που θα βρεθεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τον προσεχή Οκτώβριo. «Ανήκει στη σειρά «40», που είναι ξενόγλωσση και έχει μεταφραστεί. Εντούτοις από τις Εκδόσεις Μίνωας μάς ζήτησαν να αναλάβουμε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και θα παρουσιάσουμε είκοσι έναν αγωνιστές. Το βιβλίο θα έχει μάλιστα επετειακό χαρακτήρα, αφού το 2021 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τον Αγώνα του ‘21».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το